bel redactie 074 - 256 66 99

Met 'De Boekenbaron' begint jubileumjaar boekhandel Broekhuis

HENGELO Het is de start van het jubileumjaar rond anderhalve eeuw boekhandel Broekhuis: de presentatie van de beknopte biografie van Gerard van der Maar, de in 2007 overleden vorige directeur-eigenaar van deze bekende Twentse firma. Komende zondag 10 december zal oud-burgemeester Wolter Lemstra het eerste exemplaar van ‘De Boekenbaron’ lanceren.


Gerard van der Maar leidde het boekenbedrijf van 1975 tot 2002. In dat jaar moest hij zijn werkzaamheden beëindigen vanwege een ernstige ziekte. Hij was een bekend en vooraanstaand Hengeloër, die verschillende functies in het culturele wereldje had, waaronder bestuursvoorzitter van de Schouwburg Hengelo.

Burgemeester Lemstra heeft Van der Maar goed gekend, zo blijkt uit de korte karakterschets in zijn voorwoord van ‘De Boekenbaron': “Harde werker, prachtmens, zeer sympathiek, multi-inzetbaar voor de samenleving, bescheiden maar zeer wilskrachtig.”

Het boekje is een opwarmertje voor de grote bedrijfsbiografie over 150 jaar Broekhuis. Die historie begon op 7 februari 1868, toen Egbert Broekhuis een boekenwinkel op de hoek van de Beek- en de Brinkstraat opende. Zijn zoons Johan en Lambert volgden hem later op. In 1951 nam Cor van der Maar, de vader van Gerard, het bedrijf over.

De door Joep Scheffer geschreven bedrijfsbiografie - ook 'De Boekenbaron' is van zijn hand - wordt in februari 2018 gepresenteerd. De korte biografie van Van der Maar wordt zondagmiddag tijdens een bijeenkomst in boekhandel Broekhuis aan de Wemenstraat gelanceerd. Vanaf 15.00 uur is iedereen er welkom. Wie vanaf 15 euro koopt bij Broekhuis, krijgt De Boekenbaron gratis mee.