bel redactie 074 - 256 66 99

Maandag in Hengeloos Peil: De toekomst van het ziekenhuis Hengelo

De toekomst van het ziekenhuis Hengelo staat centraal in Politiek caf├ę Hengeloos Peil maandagavond van 19:00 tot 20:00 uur. Het college van B en W doet alle mogelijke moeite om een volwaardig basisziekenhuis in Hengelo overeind te houden. Maar zijn die inspanningen voldoende? Ziekenhuisgroep Twente met ziekenhuizen in Hengelo en Almelo wil vijftien miljoen bezuinigen. Deze maand wordt duidelijk hoe dat zal uitpakken. Sluiting van de 24 uurs-afdeling Spoed Eisende Hulp (SEH) is een scenario, waartegen het college en de gemeenteraad zich verzetten. Ook pati├źntenstops kunnen aan de orde komen.

Wethouder Jan Bron zit aan tafel. Het overbrengen van SEH naar Almelo is voor hem onaanvaardbaar. Maar ZGT is in haar besluitvorming tamelijk autonoom. Verzekeraar Menzis zou te weinig budget geven aan het ziekenhuis. Dat heeft ZGT verteld aan raadsleden. De raad nam een motie aan waarbij het college werd opgeroepen 'de onderhandelingen tussen partijen nauwlettend te volgen.' In de motie is de dreiging verpakt om polissen bij Menzis op te zeggen.'

Ook de SP, die wekelijks, demonstreert en handtekeningen verzamelt voor behoud van een volwaardig ziekenhuis praat mee in het politiek cafe. Mogelijk schuift ook Eddy Rijk aan, voorzitter van de Hengelose huisartsenvereniging. Zgt is ook uitgenodigd, maar zolang er nog geen definitieve beslissing is gevallen wil ZGT niet meepraten. Menzis, dat vele verwijten krijgt, had als voorwaarde gesteld dat ook ZGT aan tafel zit. Nu die weigert, blijft ook Menzis weg.

Tweede onderwerp is het boek 'Hoe mooi is Hengelo wel niet?' dat is samengesteld door Gijs Eijsink, voormalig journalist van deze krant. Hij vertelt over zijn beweegredenen. De colum wordt verzorgd door kunstorganisator en kunstenaar Pier van Dijk.

De muziek wordt verzorgd door Wouter Asveld uit Enschede. Hij begon met liedjes schrijven toen hij in 2009 in Groningen Internationale Betrekkingen studeerde. Hij verzorgde straatoptredens en zingt zijn liedjes op open podia.

Hengeloos Peil is een samenwerking van De Twentsche Courant Tubantia, Radio Hengelo TV en de Schouwburg Hengelo. Het programma, live te volgen via de radio, in de brasserie So Nice van de schouwburg begint om 19.00 uur en duurt tot 20.00 uur.