bel redactie 074 - 256 66 99

Lokaal-Hengelo stelt vragen over uitvaarten op kosten van gemeente

Lokaal-Hengelo heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W over het aantal uitvaarten dat jaarlijks op kosten van de gemeente Hengelo wordt uitgevoerd. Als iemand geen nabestaanden heeft, of de familie kan of wil de begrafenis niet betalen, dan is de gemeente verplicht om de uitvaart te verzorgen en te betalen. Die kosten kan de gemeente vervolgens wel weer op de nabestaanden verhalen.

Raadslid Ben van Veen van Lokaal-Hengelo wil van het college onder meer weten hoeveel uitvaarten de gemeente de afgelopen vijf jaar heeft verzorgd en wat de kosten daarvan waren. Van Veen: "Uit onderzoek weten we dat een toenemende schuldenlast en langdurige armoede een rol spelen bij de toename van het aantal begrafenissen dat door gemeenten wordt betaald en uitgevoerd. We vinden het belangrijk om een beeld van de situatie in Hengelo te krijgen zodat we het beleid op verschillende terreinen kunnen verbeteren."

Volgens Van Veen raakt armoede mensen niet alleen aan het begin en gedurende het verdere leven, maar ook steeds vaker aan het einde ervan: "Er zijn in Nederlands steeds meer mensen met schulden die de uitvaartkosten van een familielid niet kunnen opbrengen. Dan moet de gemeente in actie komen. Iets wat ook geldt als mensen in eenzaamheid sterven. We hopen dat het college ons een goed en compleet beeld kan geven en met de gemeenteraad in gesprek wil over waar en hoe dit onderwerp het beleid op schuldhulp en armoedebestrijding raakt."

In 2016 zijn landelijk ruim tweeduizend uitvaarten door gemeenten verzorgd. Daarmee komt gemiddeld een op de zeventig uitvaarten voor rekening van gemeenten, dat blijkt uit cijfers van de VNG. Het jaar daarvoor, in 2015 ging het landelijk om 2100 gevallen.

Link:

Artikel VNG: Niet meer gemeentelijke uitvaarten