bel redactie 074 - 256 66 99

Locatietheater ‘Stork!’: wie doet er mee?

HENGELO Zo’n 130 kandidaten zijn door de mangel gegaan. Zó groot is de belangstelling voor een plek in het veertigkoppige ensemble dat een centrale rol gaat spelen in de grote theaterproductie ‘Stork’!’. Die draait vanaf 20 augustus vijf weken lang, en zes dagen per week, op het oude Stork-fabrieksterrein. De aanleiding: C.T. Stork opende 150 jaar geleden zijn machinefabriek in Hengelo.


Twee weekends waren er nodig voor de audities in het revuegebouw aan de Torenlaan. Het was er een komen en gaan van nerveuze kandidaten, die getest werden op teksten, zingen en bewegen. Zaterdag en zondag was de tweede ronde, deze week krijgen ze te horen of ze mee mogen doen: een kans van 1 op 3. Onder hen Twan Blokhuis (26) uit Hengelo. De leerkracht heeft altijd graag acteur willen worden. “En het theater, dat blijft hangen...”

Blokhuis (op de foto rechts vooraan) was voor de tweede keer opgeroepen om door bureau Kemna Casting beoordeeld te worden. Ze wilden hem graag even terug zien. Aanleiding voor licht optimisme. Hij oogt ontspannen, en dat is hij ook, zegt ie. Gewoon proberen. “Niet geschoten is altijd mis.” Niet allemaal zijn ze zo rustig. “Op sterven na dood”, klinkt het achterin de wachtruimte voor de audities.

Wie het haalt, moet op tijd vakantie nemen, want vanaf 23 juli volgen drie repetitieweken. En dan vijf weken theater. De locatie is het oude fabrieksterrein tussen het noordelijk tracé van de Laan Hart van Zuid in aanleg en de Langelermaatweg. Het wordt eveneens vanaf 23 juli ingericht, met onder meer een grote tribune.

Producent Gerard Cornelisse heeft ervaring met zulke grote producties: vorig jaar organiseerde hij Het Verzet Kraakt in Almelo. Een locatietheater over de grote bankoverval in 1944 in die stad. Elke dag compleet uitverkocht: 27.000 bezoekers in totaal.

De kaartverkoop voor ‘Stork!’ begint binnenkort, onder meer via het theaterhotel in Almelo. Reserveren kan ook via de website stork150jaar.nl. Overigens: er zijn veel meer vrijwilligers nodig, naast de 40 acteurs. Onder meer voor het uitserveren van het eten voor de bezoekers, de begeleiding of het parkeren. Zo’n 300 enthousiastelingen zijn daarvoor nodig. Daarvan komen er elke avond honderd in actie. Wie belangstelling heeft: mailen naar vrijwilligers@stork150jaar.nl. In mei/juni neemt de organisatie dan contact op.

De producties Het Verzet Kraakt en Stork! maken deel uit van het vierluik ‘De historie van Twente.’ Volgend jaar volgt De Kelk, over het ontstaan van de katholieke arbeidersvereniging eind 19e eeuw in Enschede, onder leiding van Alphons Ariëns. En in 2020 zijn de jutestakingen in Rijssen het onderwerp.