bel redactie 074 - 256 66 99

Lezing Paul Glaser in de Waterstaatskerk over het oorlogsgeheim van tante Roosje

Paul Glaser, schrijver van het boek 'Dansen met de vijand' komt op donderdag 11 april naar de Waterstaatskerk in Hengelo om te vertellen over het oorlogsgeheim van zijn tante Roosje. De lezing wordt georganiseerd door vier Rotaryclubs. De toegang is vrij. Er wordt een vrije gift gevraagd. Die gaat naar de Twentse Wens Ambulance.

Na een conferentie in de Poolse stad Krakau ging Paul Glaser met enkele collega’s op excursie naar Auschwitz. Eigenlijk had hij daar helemaal geen zin in. Een bezoek aan een concentratiekamp voelde als een vorm van ramptoerisme, maar hij liet zich overhalen. Het bezoek aan Auschwitz gaf zijn leven een bijzondere wending.

In een vitrine zag hij een grote stapel koffers. Op een van de koffers stond zijn eigen achternaam. De vondst van deze koffer zorgde er uiteindelijk voor dat hij besloot het geheim van zijn familie te onthullen: het verzwegen lot van zijn tante Roosje (1914-2000) en de Joodse identiteit van zijn familie.

Een geschiedenis die – zo had zijn vader afgesproken – de naoorlogse generatie niet zou belasten. De verschrikkelijke periode van oorlog, gevangenschap en dood was afgesloten. De blik was naar voren, op de toekomst, gericht. Langzaam en voorzichtig heeft Paul Glaser de geschiedenis afgepeld. Daaruit komt een verhaal tevoorschijn dat gaat over een krachtige, levenslustige vrouw die zich verbond met mensen.

Donderdag 11 april
Waterstaatskerk Hengelo
inloop 19.00 uur, aanvang 19.30 uur