bel redactie 074 - 256 66 99

Lente (8) uit Enschede is ‘museuminspecteur van het jaar’

Gepubliceerd op: 11/11/2017

Lente (8) uit Enschede is ‘museuminspecteur van het jaar’

Musea saai voor kinderen? Lente Steenvoorde (8 jaar) uit Enschede vindt van niet.

Ze is fanatiek museumbezoekster. Dit jaar alleen al bezocht ze er samen met haar familie 25 in het hele land, tot op Ameland aan toe. Vrijdag werd Lente door het onlineplatform Museumkids van de landelijke Museumvereniging uitgeroepen tot museuminspecteur van het jaar.

De bijbehorende prijs kreeg ze overhandigd door de nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven.

Lente: ,,Dit voorjaar waren we in het mooiste museum van Overijssel, de Twentse Welle. Daar kon je je opgeven als museuminspecteur. Dat betekent dat je na elk museumbezoek een vragenlijst invult waarin je opschrijft wat je van dat museum vindt. Is het goed bereikbaar? Wat zou je hier veranderen? Dat soort vragen.’’

Vanwege de vele inspecties door Lente en de kwaliteit van haar beoordelingen, kwam de titel haar toe. De bijbehorende prijs bestaat eruit dat ze samen met haar klas, groep 5 van basisschool Het Zeggelt, een dag naar een museum naar keuze mag. Ook kreeg ze een kunstpakket en een schildersezel. Dat komt goed uit, want Lente schildert en tekent graag.

Lente: ,,Het Rijksmuseum in Amsterdam natuurlijk. Daar ben ik nog nooit geweest en ik wil De Nachtwacht zien.’’ Dat Lente nooit in het hoofdstedelijk museum was, mag bijzonder heten. Alleen al dit jaar bezocht ze dus al 25 musea in Nederland.

Haar favoriete museum is het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Lente: ,,Daar hangen zulke prachtige schilderijen. Van Karel Appel, Jan Steen, Pieter Breughel en George Hendrik Breitner. Als ik toch zo kon schilderen.’’

Lente: ,,Nee, ik weet nog niet wat ik wil worden. Misschien wel volwassenmuseuminspecteur van het jaar. Als dat een beroep zou zijn, lijkt me dat ontzettend leuk.’’

Behalve museuminspecteur van het jaar blijft Lente dit jaar ook nog gewoon museuminspecteur. Alle 4.000 inspecteurs van het land hebben vrijdag Natura Docet Wonderryck Twente uit Denekamp tot het Kidsproof Museum 2018 van Overijssel verkozen.

Het mag zich een jaar lang Kidsproof noemen, net als 44 andere musea in land. In totaal werden de Nederlandse musea ruim 8.000 keer gekeurd door de inspecteurs (kinderen tot en met 12 jaar). Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers uit Den Helder werd gekozen tot het meest kindervriendelijke museum van het land.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Annina Romita

Bron: 1Twente Enschede

‹ Terug naar regionaal nieuws overzicht