bel redactie 074 - 256 66 99

Leerlingen Gilde College maken belevingsroute Woolderes in augmented reality

Leerlingen Zorg en Welzijn van het Gilde College hebben een belevingsroute door de Woolderes gemaakt met augmented reality of kortweg AR. De route is tot stand gekomen in samenwerking met bewoners van Carintreggeland Huis Het Woolde in Hengelo. Zij hebben met leerlingen ervaringen en herinneringen gedeeld over hun leven en de Woolderes en hebben typerende beelden van beide generaties met elkaar vergeleken en verwerkt in een speciale AR-app. Wie met een mobiele telefoon of tablet langs de route loopt, kan allerlei beelden bekijken die als een laag over de werkelijkheid worden geprojecteerd. Zo zijn er onder meer beelden te zien van een scharensliep, een oldtimer of het monument voor een verzetsheld.

Vanaf maandag 14 mei is de lancering van de Belevingsroute Woolderes en is de AR-app ‘Houvast op Pad’ te downloaden via de App Store en Google Play Store op de iPad, tablet of smartphone.

De Belevingsroute Woolderes is de tweede route binnen het project ‘Houvast op Pad’, een initiatief van Stichting Nieuwe Twentse Kunst, Kunstenmakers en D'kwadraat. Uiteindelijk zullen er zes Houvast op Pad AR-routes te lopen zijn in de stadsrand of het buitengebied van Hengelo en Enschede. Alles met als doel om te verbinden, te ontmoeten, te beleven en het leefbaarder maken van het buitengebied en/of de stadsrand.

Voor de app er kwam, waren er meerdere ontmoetingen nodig tussen jongeren en ouderen. De interactie tussen jong en oud zorgden voor nieuwe inzichten. Zo hebben de jongeren laten zien hoe je kunt ’face swappen’ met Snapchat. Er is naar elkaars muziek geluisterd en de kleding van vroeger en nu werd vergeleken. Dat ontlokte bij één van de oudere dames de uitspraak: ”De mode van vroeger vond ik kleurrijker, die van nu is saaier.” En ze vervolgt: ”Wij moesten er natuurlijk veel langer mee doen, ook omdat de kleding in de oorlog op de bon was”.

Jozef Kamphuis, namens Kunstenmakers één van de initiatiefnemers, vindt het belangrijk dat de generaties elkaar beter leren kennen: ”Door het contact tussen jongeren en ouderen ontstaat wederzijdse betrokkenheid. Dit draagt bij aan de vitaliteit van gemeenschappen op lokaal en buurt-niveau.”

Voor meer informatie ga naar www.houvastoppad.nl