bel redactie 074 - 256 66 99

Kwart meer aanvragen huishoudelijke steun in Hengelo

Gepubliceerd op: 27/04/2019

Kwart meer aanvragen huishoudelijke steun in Hengelo

HENGELO Het aantal aanvragen bij het Hengelose Zorgloket voor ondersteuning is vanaf begin dit jaar met een kwart gestegen, vergeleken met de eerste drie maanden vorig jaar. De toename is verdeeld over verschillende vormen van ondersteuning zoals huishoudelijke ondersteuning, begeleiding en dagbesteding.


Die stormloop is ontstaan nadat mensen die huishoudelijke hulp via de gemeente krijgen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) sinds 1 januari geen inkomensafhankelijke bijdrage meer betalen, maar een vast tarief van 17,50 euro per vier weken. Wie vorig jaar nog een particuliere hulp had, meldde zich nu bij het Zorgloket, want dat is vaak veel goedkoper.

De gemeente heeft door de grote aantallen meldingen nog niet alles kunnen behandelen en heeft daarom ook nog geen compleet beeld van de (financiële) effecten. Dat laat het college van B en W weten aan SP-raadslid Marie-José Huis in ’t Veld, die schriftelijke vragen stelde over deze materie.

Duidelijk is dat verschillende Hengeloërs die eerder vanwege de hoogte van de eigen bijdrage afzagen van ondersteuning, zich nu wel melden, constateert het college: “Men geeft dan vaak aan dat waar eerst het sociaal netwerk de ondersteuningsvraag kon opvangen dat nu niet meer het geval is.”

Volgens een gemeentelijke inschatting komen er uiteindelijk zo'n 250 extra cliënten, waarmee een bedrag van 750.000 euro is gemoeid. “Dit komt bovenop het bedrag dat wij al in de begroting hebben opgenomen voor minder inkomsten uit eigen bijdrage (eveneens € 750.000). Van het Rijk krijgen wij daarvoor 700.000 euro gecompenseerd”, aldus het college. “Al met al verwachten wij in 2019 dus 800.000 euro meer uit te geven aan huishoudelijke ondersteuning dan begroot.”

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht