bel redactie 074 - 256 66 99

Kunstzinnige actie voor behoud stadhuisceder

HENGELO Voor de ceder op het Burg. Jansenplein nadert het einde. De gezonde boom moet van de gemeente weg omdat het de zichtlijnen van het plein na de herinrichting verstoort. De natuur- en milieuraad is daartegen al in actie gekomen en nu is er ook een actie bij van Herbert Capelle, fotograaf, kunstenaar en bierbrouwer.


Hij vraag iedereen om een foto, tekening, tekst, gedicht etc. op te sturen over de boom, om de actie ‘Red de Blauwe Ceder van Hengelo’ kracht bij te zetten. “Alles mag, als het maar digitaal kan worden gepubliceerd.” De eerste die heeft gereageerd is kunstenaar Pier van Dijk met een digitale ‘affiche’ en de cynische tekst ‘Meer groen in de stad, weg met de blauwe ceder!’

Capelle vraagt zich af waarom de ceder vlak voor lunchroom Hotel Nationaal moet verdwijnen. “Niemand weet goed waarom. Het is gewoon besloten. Het heeft te maken met de weg of iets dergelijks. Maar veel mensen zijn er op tegen dat de boom verdwijnt. En wat doet de gemeente? Simpelweg negeren. Ik noem dat de arrogantie van de macht.”

Hij roept Hengeloërs ook op, naast zijn kunstzinnige actie, om formeel bezwaar te maken tegen het kappen van de blauwe ceder, in het kader van de procedure voor de kapvergunning. Hij heeft er een voorbeeldbrief van een zienswijze bijgedaan, te vinden onder blauweceder.wordpress.com

De milieuraad is tegen het kappen van de ceder omdat het een van de laatste naaldbomen in het centrum is, die ook het hele jaar groen blijft. Bovendien hoort de boom bij de historie van de binnenstad, aldus de natuur- en milieuraad. ”De ceder is een deel van die geschiedenis.”