bel redactie 074 - 256 66 99

Kunstroute Hasseler Es Hengelo met tekeningen Jo Niks

HENGELO De Hasseler Es krijgt een bijzondere kunstroute: de grijze verdeelkastjes in de wijk worden voorzien van tekeningen van Jo Niks, die vorig jaar oktober op de leeftijd van 101 jaar overleed. De wijkraad is daarover momenteel met KPN en Enexis in overleg.


De tekeningen op de kastjes vormen een herinnering aan het verleden van de wijk: tekenaar Jo Niks heeft alle boerderijen die in de marke Hasselo stonden en werden gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw van de Hasseler Es, op papier gezet. Bovendien bracht hij daarbij vanaf het eind van de jaren ’60 de historie van deze erven in kaart.

Het boek ‘De geschiedenis van de Marke Hasselo’ bevat de weerslag van zijn werk. Niks tekende de boerderijen exact na en spitte hun geschiedenis in vele archieven de geschiedenis op. De zoon van Jo Niks heeft enthousiast ingestemd met het plan om de kastjes op te sieren met de boerderij, meldt wijkkrant Hasseler Post.

Kunstenares Celine Hoogervorst past de tekeningen aan en brengt er kleur aan ‘zodat de kast de omgeving opfleurt.’ De kastjes worden via een kunstroute met elkaar verbonden. ‘Zodat de boeiende geschiedenis van onze wijk bewaard blijft’, aldus het wijkblad. Bij de opening van de route komt er in Kulturhus Hasselo een expositie met originele tekeningen van Jo Niks.