bel redactie 074 - 256 66 99

Kunstenaarscollectief 074PK sluit het vizier: "Het is over en uit"

Gepubliceerd op: 18/11/2019

Kunstenaarscollectief 074PK sluit het vizier:

Eind december komt er een einde aan een tijdperk. Zowel HeArtGallery als kunstenaarscollectief 074 PK sluiten definitief hun deuren. De schreeuw van beide podia om onderdeel te worden van het totale cultureel aanbod van de stad en de vraag om structurele financiële ondersteuning, is door de gemeente Hengelo niet gehoord. Diverse ingediende moties voor steun kregen in de gemeenteraad niet de handen op elkaar.

(Foto: EXIT - Tony Boiso)

Het betekent een enorme verschraling van het kunstaanbod in de stad. HeArtGallery en 074 PK gaven beide op hun eigen manier de beeldende kunst een podium in Hengelo. Van creatieve broedplaatsen, kunstroutes door de stad, tal van toonaangevende exposities tot nog veel meer. Vaak met de stad als inspiratiebron én inhakend op lokale thema's, zoals het omzagen van de blauwe ceder voor het stadhuis. De kunstenaars van 074 PK verwerkten het hout van de dode boom als antwoord in nieuwe werken.

Tijdens de opening van de slottentoonstelling van 074 PK die tot 1 december is te zien, gaf beeldend kunstenaar Pier van Dijk onlangs opnieuw een boodschap af aan het stadsbestuur. Geheel in stijl en strijdbaar met een ridderhelm op zijn hoofd riep hij opnieuw op om van de professionele beeldende kunst een kernvoorziening te maken. Aan het einde van zijn betoog werd het vizier gesloten. Drie jaar geleden werd Van Dijk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Sander Schelberg prees de kunstenaar toen voor zijn 'nooit aflatende strijdbaarheid voor de maatschappelijke positie van de beeldende kunst'.

De afgelopen week keerde Van Dijk de stad symbolisch de rug toe en zat hij als ridder met gesloten vizier een uur lang als een stilleven achter een venster van het voormalige Grolsch Bierhuis aan de Langelermaatweg. In een deel van de ramen exposeert iedere twee maanden een professioneel beeldend kunstenaar zijn of haar werk, onderdeel van het project "Zie de vensters." In de huidige tentoonstelling van Arletta Elst-Wawrzyniak gaat het over de waarde van kunst. Ook wordt een een statement afgegeven tegen het huidige kunstbeleid van de gemeente Hengelo. Onderdeel van de expositie is een live-performance van verschillende kunstenaars achter het raam.

Met de sluiting van HeArtGallery en 074 PK ziet de toekomst er voor de kunst in Hengelo er somber uit. Voor jonge kunstenaars die met frisse moed het stokje willen overnemen, heeft Van Dijk nog wel een advies: "Laat je niet afschepen met een leeg winkelpandje en duizend euro om wat te doen. Want dat is nu precies datgene waar we op dit moment schoon genoeg hebben. We zijn nomaden in eigen stad en moeten het doen met wat broodkruimels die de gemeente van het tafeltje veegt. Dan krijg je dezelfde situatie al nu. De gemeente moet nu eindelijk de punten die in het manifest Kort & Krachtig, staan realiseren."

Naast 074 PK neemt ook HeArtGallery op gepaste wijze afscheid met de laatste tentoonstelling 'Geen hart voor de kunst in Hengelo. No HeArt Feelings.' Deze wordt op zondag 24 november geopend in de stads-/rouwkamer na afloop van het Cultuur Podium. "We hebben ons best gedaan om in Hengelo een podium voor professionele beeldende kunst en vormgeving opnieuw tot leven te brengen. Dat vonden we belangrijk voor de stad, voelden ons schatplichtig aan hen die ruim 70 jaar geleden het initiatief namen," zegt HeArtGallery in een reactie.

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht