bel redactie 074 - 256 66 99

VIDEO Italiaanse Tukker runt al 50 jaar sportschool in Enschede

Gepubliceerd op: 14/11/2017

VIDEO Italiaanse Tukker runt al 50 jaar sportschool in Enschede

Hij is geboren in het dorpje Arzana op Sardinië, in de streek waar mensen het langst gezond schijnen te blijven. Giuseppe Deiana denkt er niet aan terug te gaan. "Ik ben een Italiaanse Tukker. In Enschede voelde ik me vanaf de eerste dag thuis." Deiana heeft nog een reden om in Enschede te blijven: zijn fitnessschool aan het Gronausevoetpad. Die runt-ie al 50 jaar.

De jonge Deiana kwam in Deventer terecht en later in Winterswijk, waar hij als kelner werkte bij een chinees. "Ik ben begonnen met krachtsport bij Hercules in Deventer: worstelen en gewichtheffen. Bij de chinees ben ik al een soort van sportschooltje begonnen. Hobby. Ik had wat apparaten gekocht en heb ze ook zelf gemaakt." Deiana begon in 1967 de eerste fitnessschool van Enschede. Volgens insiders is het zelfs de eerste van Nederland. De school van Deiana is door de jaren heen flink uitgebouwd. Nu zijn er drie grote sportzalen, 2.900 vierkante meter in totaal, en een parkeerplaats op het binnenterrein. Zo'n 500 sporters zijn lid.

Schwarzenegger
"Een verhaal apart. Ik heb een keer van Schwarzenegger gewonnen"', zegt Deiana met een lach. Krachtsport en fitness werden zijn passie. In 1964 deed Deiana voor het eerst mee aan het EK bodybuilding in Essen. Hij werd tweede. "Dat was een groot succes. Ik vond het al een uitdaging om er naartoe te gaan." De tweede plek motiveerde hem. In 1965 werd hij in Stuttgart Europees kampioen. Nummer 2 werd Schwarzenegger. Deiana: "Een jaar later werd ik gevraagd om een promotieklus te doen in Amerika. Het ging om producten van Joe Wider, voor 1.000 dollar per maand. Ik was getrouwd en mijn vrouw zag het niet zitten. Toen hebben ze Arnold gevraagd. Die verdiende al snel veel meer dan 1.000 dollar. Hij is er met the big money vandoor gegaan. Of ik er spijt van heb? Ja, natuurlijk. Maar we zien elkaar nog wel eens."Voorloper
In 1965 streek Deiana neer in Enschede. Bij Schonewille begon hij met Amerikaans fitness. Het werd de voorloper van zijn eigen fitnessschool. De toenmalige wethouder vond het niet zo'n goed idee. "Hij zag er geen toekomst in. Ik kreeg ook geen financiële middelen. Maar ik wilde een brug maken tussen de Italiaanse en de Nederlandse jongens. Samen aan fitness doen zorgt voor broederschap, was het idee. Langzamerhand heb ik het opgebouwd met geleend geld. Het was hardlopen en kruipen. Ik had voor mezelf altijd de wens dat als ik gepensioneerd zou zijn ik geen schulden meer zou hebben. Dat is gelukt", zegt Deiana.

De grote fitnessketens, met allerlei kortingen, zijn niet zijn ding. "Mijn filosofie is mensen begeleiden en ze in een goede lijfstijl brengen. De klanten maken de keuze, niet wij. De meeste lessen worden door mij gegeven en mijn dochter Stella geeft ook les."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Emiel Muijderman

Bron: 1Twente Enschede

‹ Terug naar regionaal nieuws overzicht