bel redactie 074 - 256 66 99

International Holland Piano Series: "We zetten hier echt iets bijzonders neer"

Gepubliceerd op: 08/04/2019

International Holland Piano Series:

International Holland Piano Series is deze week de Club van de Week. In de Waterstaatskerk aan de Deldenerstraat is sinds september iedere maand een meesterpianist uit binnen- en buitenland te bewonderen. International Holland Piano Series, initiatiefnemer van een reeks pianoconcerten, haalde al zeven toppianisten naar Hengelo, drie musici volgen nog dit seizoen.

Santiago Juncal, oprichter en artistiek leider van de club, is blij met de Waterstaatskerk als concertzaal voor de International Holland Piano Series. Hij heeft deze plek zelf uitgekozen vanwege de goede akoestiek en ook vanwege de zaalomvang. "Wat ik zo mooi vind is dat het publiek halfrond om de vleugel heen zit. Hoewel er 350 mensen in de zaal passen hou je daardoor de sfeer dichtbij. Perfect geschikt voor een pianorecital; niet te klein maar ook niet te groot."

De concerten worden gespeeld op een bijzondere vleugel, een Chris Maene Straight Strung Concert Grand. Het instrument is in 2015 speciaal voor wereldberoemde pianist Daniel Barenboim ontwikkeld. Het verschil met een standaard piano is dat de Chris Maene Straight Strung Concert Grand een rechtsnarige piano is. Alle snaren lopen parallel en dat zorgt voor een mooie transparante mooie klank.

Op zaterdag 13 april is Amadeus Wiesensee te zien, een veelbelovende jonge Duitse pianist. Één van de hoogtepunten dit seizoen is ook de komst van de legendarische pianist Stephen Kovacevich naar Hengelo. De Amerikaan sluit het seizoen op zaterdag 8 juni af met maar liefst twee vleugels op het podium. De concerten van International Holland Piano Series worden inmiddels steeds bekender bij het Hengelose publiek én daarbuiten.

Santiago Juncal heeft de afgelopen maanden veel positieve reacties gehad van enthousiaste bezoekers. Hij is blij met het respons. Mensen die de maandelijkse concertserie nog niet kennen zijn blij verrast als ze het ontdekken. "Het is ook best uniek dat dit in Hengelo wordt georganiseerd. We zetten hier echt iets bijzonders neer," zegt hij. De afgelopen jaren is door bezuinigingen op cultuur bij orkesten en gezelschappen het muzikale aanbod minder geworden, is zijn indruk.

Juncal zegt dat hij daarom met de International Holland Piano Series op muzikaal gebied echt iets wil betekenen voor de stad en omgeving. Dat gebeurt niet alleen door de concerten, maar ook door het geven van masterclasses aan jong lokaal toptalent door de pianisten die in Hengelo optreden.

Meer informatie: hollandpianoseries.com

Is jouw club volgende week de Club van de Week? Schrijf nu in via: hengelo.1twente.nl

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht