bel redactie 074 - 256 66 99

In Hengelo 21 Stolpersteine erbij

HENGELO Het zijn bescheiden klinkertjes met een messing plaatje met daarop naam, geboorte- en deportatiedatum, datum en plaats van overlijden. Dat laatste is vaak Auschwitz. Inmiddels liggen er meer dan zestig in Hengelo, vooral bij en rond het centrum. Stolpersteine. Sinds kort liggen er 21 nieuwe bij.


Dinsdagmorgen om half tien worden enkele van die ‘struikelsteentjes, onthuld en geadopteerd door leerlingen van de Paus Joannesschool en de Beyaert, locatie Elsbeekweg. Vervolgens lopen de basisscholieren naar het bevrijdingsmonument naast het stadhuis om een krans te leggen en een minuut stilte te houden. En ’s avonds is er de inmiddels traditionele de Stolpersteine-ceremonie in de bibliotheek aan de Beursstraat. Altijd op 3 april, de dag dat Hengelo werd bevrijd.

De Stolpersteine die worden onthuld, liggen er inmiddels ruim twee weken. De ochtendplechtigheid heeft plaats bij drie van die steentjes aan de Molenstraat. Daar woonden Izaäk en Frederika van Zuiden en hun achtjarige zoontje Robert. Hun woning verdween in 1944: kapotgebombardeerd. “Niks meer van te vinden. Maar we hebben uitgezocht waar het huis stond”, zegt Marinus van Rooij.

Hij is de initiatiefnemer van het plaatsen van de ‘struikelstenen’ in Hengelo en lid van de werkgroep Stolpersteine Hengelo. Er zijn meer nieuwe Stolpersteine gelegd. Voor Heiman en Johanna Leefsma, Deldenerstraat 68; Sigfried en Clotilde Isaäcson, Deldenerstraat 72; Otto, Johanna en Bernhard Kornhauser, Albrechtsweg 9; Simon Machiel Noach, Leliestraat 18; Esther, Levie en Jacob Spier, Dennenbosweg 37; Alex, Eva, Roosje en Rika van Gelder, Deldenerstraat 29; Salomon, Amalia en Johanna Roozendaal, Brinkstraat 13.

De Stichting Leven Verleden Oost-Nederland zorgt ervoor dat de klinkertjes worden gelegd bij de woningen, waar de slachtoffers van de nazi’s woonden. De bijeenkomst in de bibliotheek begint om 20.00 uur.