bel redactie 074 - 256 66 99

IJsbaan eerder en langer open!

Gepubliceerd op: 07/12/2018

IJsbaan eerder en langer open!

Elk winterseizoen is de zon de grootste spelbreker van de IJs- en Skeeler Club Haaksbergen (IJSCH). Bij vriezend weer zorgt de zon er te vaak voor dat het ijs dat 's nachts ontstaan is, aan de kant van de baan waar geen bomen staan (en dus geen schaduw is) door de zon bij temperaturen rond het vriespunt overdag weer (deels) smelt.

Om dit te voorkomen hebben een aantal enthousiaste vrijwilligers van IJSCH de laatste jaren verschillende methoden bedacht en in de praktijk getest om het smelten van het ijs te voorkomen; helaas bleken meerdere mogelijke oplossingen technisch en/of financieel niet haalbaar.

Eind 2017 werd er echter een methode bedacht die de moeite waard leek om concreet in de praktijk verder te testen. Begin september van dit jaar bleek een testopstelling met 3 zonwerende doeken in een gordijnachtige constructie voldoende betrouwbaar en te voldoen aan alle gestelde eisen.

Het IJSCH-bestuur heeft daarop snel haar formele akkoord gegeven voor de bouw van een 138 meter lange constructie bestaande uit 23 zonwerende doeken.

Deze manier bestaat uit het aanbrengen van een zonwerend, maar winddoorlatend doek aan de rand van de baan dat voldoende hoog is om de baan aan de zonzijde in de volledige winter periode bij vriezend zonnig weer naar behoefte in de schaduw te zetten. Hierbij is er rekening gehouden met de veiligheid voor de rijders maw de constructie staat op de voldoende afstand uit de rand van de baan; ook is de constructie duurzaam en bestand tegen alle voorkomende weersinvloeden met name windkracht.

Financieel kon het plaatje ook rondkomen, omdat er 23 sponsoren spontaan achter het idee gingen staan. Als compensatie voor hun bijdrage zijn de logo's van deze bedrijven en instellingen op de 23 doeken afgebeeld.

IJSCH verwacht met deze innovatieve oplossing de ijsbaan eerder en langer te kunnen openstellen. Tevens is IJSCH ervan overtuigd met deze oplossing de eerste marathon op natuurijs (nog) vaker naar Haaksbergen te kunnen halen, hetgeen zoals de laatste jaren gebleken is, erg belangrijk is voor de naamsbekendheid van de Gemeente Haaksbergen en promotie van de schaatssport.

Bron: RTV Sternet

‹ Terug naar regionaal nieuws overzicht