bel redactie 074 - 256 66 99

Hondenbelasting levert Hengelo dit jaar ruim half miljoen op

Gepubliceerd op: 10/04/2019

Hondenbelasting levert Hengelo dit jaar ruim half miljoen op

HENGELO Er zijn vorig jaar 29 boetes uitgedeeld aan hondenbezitters die hun Diesel of Spike onaangelijnd lieten rondsnuffelen bij het uitlaten. Dat kostte ze 104 euro. Vijf boetes gingen naar hondenliefhebbers die hun viervoeter los lieten lopen op een kinderspeelplaats. Dat was nóg duurder: 149 euro per overtreding.


Dat laat het college van B en W weten aan Jeanet Nijhof van de Hengelose PVV-raadsfractie. De inkomsten van die boetes gaan overigens niet naar de gemeentelijke kas, maar naar het ministerie van Justitie en Veiligheid. In het verleden kreeg de gemeente wel een vergoeding voor elke boete, maar dat is in 2015 afgeschaft.

De gemeente mag de inkomsten van de hondenbelasting wel zelf houden. Dat is dit jaar ruim een half miljoen euro. De controles op hondenbezit worden, in opdracht van het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT), uitgevoerd door het bedrijf Legitiem. De controleurs zijn dus niet in dienst van de gemeente. De controles op de regelgeving voor hondenbezitters, zoals aangelijnd uitlaten en het opruimen van drollen, worden uitgevoerd door de toezichthouders van de gemeentelijke afdeling Regulering en Toezicht, de boa’s.

Het is een onderdeel van hun dagelijkse routine, aldus het college. Daarnaast gaan de boa’s jaarlijks acht tot tien keer een hele dag op pad om speciaal te controleren op overlast van honden. Ook letten ze op gevaarlijke honden. Als volgens de politie een hond echt gevaarlijk is, dan leggen de boa’s een aanlijn-  en muilkorfgebod op aan de eigenaar. Dat gebeurde vorig jaar twee keer.

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht