bel redactie 074 - 256 66 99

Hijschgebouw-ontwerp won van groene marktpleinontwerpen

De verkiezing voor herinrichting van het marktplein is alweer een maand of 17 maanden geleden. Sindsdien is er met de markt zelf nog niks gebeurd. Nu de gemeente Hengelo echt wil doorpakken met een replica van het Hijschgebouw, ontstaan er ook weer tegengeluiden in de Hengelose samenleving én de oproep om het plein te vergroenen.

Zo is de Hengelose groep 'Bos op het Plein' fel tegenstander van een replica van het Hijschgebouw op de markt. De beweging wil bomen en groen op het plein, geen gebouw. Het is alweer een tijd geleden, maar in het najaar van 2017 kon er worden gestemd op drie ontwerpen voor het marktplein, waarvan twee ontwerpen met veel groen, maar die ontwerpen kregen toen juist weinig draagvlak bij de inwoners die een stem uitbrachten.

Het ontwerp voor een replica van het Hijschgebouw op het marktplein kwam als winnaar uit de bus. Van de 4118 Hengeloërs die een geldige stem hebben uitgebracht kozen er 2791 voor het ontwerp met het Hijschgebouw. Dat was zo'n 68 procent van de stemmen. De twee overige ontwerpen met veel groen kregen toen slechts 22 procent én 10 procent van de stemmen. In het ontwerp van Mecanoo uit Delft werd het marktplein opgesierd met maar liefst 44 bomen en het Enschedese architectenbureau IAA ontwierp een zwevende botanische tuin van staal.

De vraag is of de actie van een groep Hengeloërs tegen de plannen, zo'n 17 maanden na marktpleinverkiezing, niet te laat komt. Is het inmiddels geen vijf voor twaalf, maar vijf over twaalf? De groep, Bos op het Plein, denkt zelf van niet. "Misschien was het beter om de actie toen op te starten, maar nu is de urgentie er, want er lijkt een gebouw te komen," zegt Gemma Drohm. "Eigenlijk willen wij hiermee veel meer benadrukken hoe enthousiast we zijn over meer groen in de stad."

De gemeente benadrukt dat de plannen voor het markplein onderdeel is van een grotere aanpak in de binnenstad. Zo wordt er met Welbions gepraat over herbestemmen van winkelpanden tot projecten waar ondernemers kunnen wonen en werken. De Enschedestraat en Burgemeester Jansenplein worden heringericht en ook vergroend. Dat het Hijschgebouw er gaat komen lijkt één ding te zijn dat zeker is. Het Hengelose college heeft het plan omarmt en wil nu doorpakken. Wethouder Bas van Wakeren heeft al gezegd geen jaar meer te willen wachten.

"We willen eigenlijk al beginnen met die zaken te realiseren die uitgevoerd kunnen worden, zoals de fietsenkelder en plaatsen van de wanden van het Hijschgebouw," zei hij tijdens de presentatie van de plannen. "Ik hoop de Hengeloërs gaan voor dit plan, als we dat niet doen dan zakken we weer terug in jarenlange discussies en zijn we over vijf jaar weer net zo ver als nu."

Foto: ontwerp marktplein door Mecanoo met groen (heeft niet gewonnen )