bel redactie 074 - 256 66 99

Herdenking Reichskristallnacht in Bornse partnergemeente Rheine

Gepubliceerd op: 12/11/2017

Herdenking Reichskristallnacht in Bornse partnergemeente Rheine

Op donderdag 9 November waren BenW van de gemeente Borne en het Partnercomité Borne-Rheine uitgenodigd om deel te nemen aan de jaarlijkse herdenking van de progrom die in de nacht van 9 November 1938 heeft plaatsgevonden, en waarbij Joodse bezittingen werden aangevallen en verbrand. Meer dan 1400 Duitse synagoge ’s werden die nacht vernietigd, ook die van Rheine.

Eerst werd er een krans neergelegd bij het gedenkteken waar vroeger de synagoge stond. Daarna vond er in de Falkenhof een herdenking plaats. De burgemeester van Rheine Dr. Peter Lüttmann opende de bijeenkomst, onder dankzegging aan de Bornse aanwezigen, en ging dieper in op de Stolpersteine in Rheine.

Herman Mulder, locoburgemeester van Borne haalde het levensverhaal van Jacob Salomon Rosendal, inwoner van Borne aan en besloot met een Gedicht van Stevine Groene: " Da liegt ein Stein - ein Stolperstein", prachtig aansluitend bij het verhaal van de burgemeester van Rheine.

Ook herinnerde hij aan de woorden van Rob Welten, een jaar eerder op deze plek uitgesproken: "Borne en Rheine feesten niet alleen samen, maar treuren ook samen, een teken van echte partnerschap."

Het Duo Recitour las daarna voor uit "Die Geschichte des Marko Feingold", overlevende van het concentratiekamp Auschwitz. Hierna werden de namen van alle 49 Joodse overledenen uit Rheine voorgelezen. Al met al een waardige herdenking.

op de foto Van links naar rechts Karl-Heinz-Brauer, Udo Bonk, Dr. Peter Lüttmann en Herman Mulder

Bron: RTV Borne

‹ Terug naar regionaal nieuws overzicht