bel redactie 074 - 256 66 99

Herbert Capelle 'Schaduwwethouder voor Cultuur' van Hengelo

Herbert Capelle, het nieuwe raadslid van ProHengelo, heeft zichzelf benoemd tot 'Schaduwwethouder voor Cultuur.' Zijn eerste missie was om in de gemeenteraad te komen voor de partij en dat is inmiddels gelukt. ProHengelo behaalde in de gemeenteraadsverkiezingen 6 zetels.

Het idee voor een 'Schaduwwethouder voor Cultuur' heeft hij niet zelf bedacht. In de Britse politiek is een schaduwkabinet al decennialang een fenomeen. Capelle, zelf kunstenaar, denkt dat hij als een schaduwwethouder goed werk kan verrichten als ambassadeur voor de kunst in de stad, ongeacht of zijn partij straks in de coalitie of in de oppositie komt. Dat laatste zullen de komende college-onderhandelingen nog moeten uitwijzen. ProHengelo, die als grootste partij uit de bus is gekomen, mag hierin het voortouw nemen.

Of de rol van schaduwwethouder gemakkelijker uitgeoefend kan worden in een partij in de oppositie dan een partij in de coalitie, dat kan Capelle nog niet zeggen. "De gemeenteraad moet niet automatisch de coalitie gaan afdekken. In die zin zal ik de rol van schaduwwethouder onafhankelijker los van partijbelangen kunnen gaan spelen. Hoe het zich ontwikkelt is nog te vroeg om te zeggen."

Capelle schreef vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen op zijn blog dat hij zich als 'Schaduwwethouder voor Cultuur' als eerste gaat inzetten voor het redden van het reliëf uit 1960 op gevel van de voormalige Hofstede MTS, op dit moment het onderkomen van WTC Twente. Er bestaan plannen om het gebouw ooit te slopen, maar als het aan het nieuwe raadslid ligt, dan blijft het behouden om er een internationaal kunstcentrum van te maken en een creatieve broedplaats voor professionele Hengelose kunstenaars.

Daarnaast wil Capelle dat er weer geïnvesteerd gaat worden in cultuur en niet zo’n klein beetje ook. Als het aan de kunstenaar ligt, dan is een tonnetje hier en een tonnetje daar niet genoeg. "Kijk, als je een stadskantoor van veertig miljoen kunt bouwen dan kun je ook veertig miljoen vinden voor iets dat Hengelo echt op de kaart zet. Met jaloezie kijk ik naar het Groninger Museum en MARTa Herford. Wat daar kan moet hier ook kunnen. Hengelo is behalve een stad met een goede basis, ook een stad met een goed kunstklimaat, goede ligging en mooie erfgoedpanden."