bel redactie 074 - 256 66 99

Herbert Capelle gaat door met De Metaalarbeider

HENGELO Het plan voor De Metaalarbeider, een nationaal monument dat op het Industrieplein moet komen ter herinnering aan de landelijke April-meistaking die in 1943 bij Stork uitbrak, wordt voortgezet door Herbert Capelle, beeldend kunstenaar en raadslid van ProHengelo.


Hij nam daartoe vorig jaar, samen met kunstenaar Pier van Dijk het initiatief, maar de laatste is er vorige maand mee gestopt nadat werkgroep/stichting i.o. Storkiaan een soortgelijk project presenteerde. “Natuurlijk ga ik door, De Metaalarbeider is heel wat anders dan de teksten in metaal zoals Storkiaan in gedachten heeft”, aldus Capelle.

Het verbaast hem wel dat die stichting met dat plan kwam. “Vooral omdat ze het college van B en W hebben verzocht om de regie te mogen voeren over alle burgerinitiatieven in Hart van Zuid. Vervolgens misbruik je die coördinerende rol door ons plan naar je toe te trekken.” De stichting had contact met de initiatiefnemers van De Metaalarbeider moeten opnemen, vindt het raadslid.

De gemeente wist niets van een afspraak over het project van Storkiaan, aldus Capelle. Dat meldde Storkiaan namelijk.“Ook de Stichting April-meistakingen weet niets van het initiatief, die kende alleen het plan voor de Storkroute. En dan brengen ze het project voor hun monument als een voldongen feit. Dat gaat te ver, dan ben je onzorgvuldig.”

Hij betreurt het dat Van Dijk de handdoek in de ring heeft gegooid, maar hij gaat zelf door. Binnenkort komt er een oproep in BK-Informatie, het landelijk vakblad voor beeldend kunstenaars, om schetsideeën in te sturen. Bij voorkeur door kunstenaars met een binding met Twente. “Er is al een jury en een comité van aanbeveling. Maar ik hoop dat zich nog mensen melden om me te helpen.”

Meer info: www.demetaalarbeider.nl