bel redactie 074 - 256 66 99

Hengelose stationshal vol Stork-foto's

HENGELO De stationshal als foto-expositieruimte: het gaat binnenkort gebeuren. Met levensgrote foto’s in de vitrines over de geschiedenis van Stork. In totaal 64 panelen, 1.80 meter hoog en een totale lengte van bijna 80 meter.


De tentoonstelling ‘150 jaar Stad en Stork’ gaat over de uitgebreide culturele en sociale sporen die de onderneming in Hengelo heeft nagelaten, en die nog altijd springlevend zijn. “Het materiaal illustreert de betekenis van deze industrie voor het culturele leven in deze gemeente. De foto’s laten zien hoe omvangrijk Hengelo van Stork heeft geprofiteerd”, zegt initiatiefnemer Jan Noltes van HeArtGallery.

Dat is tot op de dag van vandaag zichtbaar. Een voorbeeld is muziekvereniging Armonia, die uit Stork is voortgekomen. Een foto uit oprichtingsjaar 1896 toont het gezelschap bij de toenmalige muziekkoepel in de tuin van het Vereenigingsgebouw Stork. Ernaast komt een recente foto van Armonia in actie op buitenplaats De Houtmaat. Oók bij de muziekkoepel, bij de vijver.

“We willen laten zien dat die vereniging nog steeds bestaat en actief is”, zegt Noltes. Een ander voorbeeld is de voormalige bibliotheek aan de Vondelstraat. De foto van het oude interieur staat in sterk contrast met de huidige, moderne bibliotheek aan de Beursstraat.

Een andere foto toont de oude gieterij van Stork. Samen met de huidige functie als centrale hal van het ROC van Twente. Mooi voor de vele leerlingen die dagelijks door de stationshal lopen. Noltes: “Dan beseffen ze welke werkomstandigheden daar vroeger heersten.”