bel redactie 074 - 256 66 99

Hengelose gemeentevlag wappert steeds vrolijker

HENGELO De Hengelose gemeentevlag gaat steeds vrolijker wapperen, want ook de gemeente gaat meedoen. “Nu wij zien dat inwoners de vlag gaan hijsen, hebben wij besloten om bij het stadhuis, na de renovatie, en bij ons huidige stadskantoor en Markant-gebouw de vlag te gaan hijsen. Dat betekent dat de vlag daar dag en nacht blijft hangen”, meldt het college van B en W in antwoord op vragen van raadslid Ben van Veen, de man achter de ‘hergeboorte’ van het blauwwitte dundoek.


Het college complimenteert Van Veen met zijn initiatief. “Allereerst zijn wij u dankbaar voor het leuke initiatief om de gemeentevlag te promoten. Het is een bijzonder gezicht om her en der in de stad de Hengelose vlag te zien wapperen.” Daar komen nu dus ook gemeentegebouwen bij. En: “Zoals u weet, pronkt de gemeentevlag ook in onze tijdelijke raadzaal in de Schouwburg Hengelo. Daarnaast geeft het college de gemeentevlag bij gelegenheden weg als cadeau. En via Bureau Hengelo heeft het college regelmatig aandacht gevraagd voor de verkoop van de gemeentevlag.”

Of collegeleden ook zelf al een vlag hebben, informeerde Van Veen nieuwsgierig. Antwoord: ”Enkele leden van het college hijsen de vlag op gepaste tijden ook zelf.” Maar het college is niet van plan verenigingen en clubs te vragen om de gemeentevlag te hijsen. Bureau Hengelo (tegenwoordig Hengelo Promotie) doet genoeg aan promotie van het dundoek, aldus B en W. Daar zijn ze ook te koop. En nieuwe inwoners krijgen straks een kortingsbon in hun informatiepakket. Dan kost de vlag 10 in plaats van 15 euro.

Voor nieuwkomers die het inburgeringstraject hebben afgerond zou de gemeentevlag ook een mooi cadeau zijn, aldus Ben van Veen, daarbij gesteund door collega-raadslid Frank Peters. Maar dat hoeft wat het college betreft niet. Elk jaar medio december is er een feestelijke Naturalisatiedag in Hengelo: “De ‘nieuwe Nederlanders’ ontvangen daar de Nederlandse vlag, want ze worden Nederlander. Daarnaast krijgen ze een foto van het Koningshuis, het boek ‘Hoe hoort het in Nederland’ en een delfts blauw koffiepotje.”