bel redactie 074 - 256 66 99

Hengelo zet aaltjes in tegen de eikenprocessierups

Gepubliceerd op: 03/04/2019

Hengelo zet aaltjes in tegen de eikenprocessierups

HENGELO De gemeente Hengelo is begonnen met het weghalen van oude nesten van de eikenprocessierups op de zogenoemde hotspots zoals scholen, winkelcentra, speelplekken en verzorgingstehuizen.


Zodra zich een nieuwe uitbraak van de rupsen voordoet, worden de bomen op deze locaties behandeld met aaltjes, een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Dat gebeurt twee keer, en heeft dat nog geen resultaat, dan worden de nieuwe nesten weggezogen.

De eikenprocessierups zorgde vorig jaar voor een recordaantal meldingen in Hengelo. “De kans is groot dat het aantal rupsen, en daarmee de overlast, de komende jaren blijft toenemen. Daarom zet de gemeente in op bestrijding in verschillende stadia van larve tot vlinder en met verschillende, elkaar aanvullende methoden’, aldus wethouder Mariska ten Heuw.

Verschillende andere gemeenten hangen als proef nestkasten op. Hengelo volgt dat met belangstelling. De gemeente krijgt ook regelmatig de vraag of er hier mezenkasten worden opgehangen, maar dat gebeurt nog niet omdat het nog niet duidelijk is of mezenkasten stevig bijdragen aan het verminderen van de rupsenoverlast.

Daarnaast wil de gemeente niet dat ‘er zomaar door iedereen gaten, schroeven en spijkers in gemeentelijke bomen worden geboord. Dit kan de gezondheid van de bomen aantasten. Als het toch nodig is, moet dit professioneel gebeuren door bijvoorbeeld Gildebor. Dan weten we zeker dat de nestkasten op de juiste wijze en op een veilige manier opgehangen worden.’ Maar het staat iedereen natuurlijk vrij om in de eigen tuin of balkon mezenkasten op te hangen.

Er komen af en toe ook telefoontjes binnen over oude rupsennesten die uit bomen vallen. Deze worden alleen opgeruimd bij de hotspots en als ze op fiets- of voetpaden terecht zijn gekomen. De gemeente: ‘Als een oud nest in de berm ligt en het gaat niet om een hotspot, dan wordt het nest niet opgeruimd. Blijf er uit de buurt en let op dat ook uw hond er niet aankomt!’

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht