bel redactie 074 - 256 66 99

Hengelo krijgt 'Hijschkamer' op het marktplein

In een bomvolle middenzaal van Schouwburg Hengelo heeft kwartiermaker Gerard Cornelisse op dinsdagavond samen met architect Adriaan Geuze van West 8 het plan voor de invulling van de markt gepresenteerd aan de inwoners van Hengelo. Op het plein komt een kleine replica van het Hijschgebouw en een markthal. Deze "Hijschkamer' moet de binnenstad een impuls geven.

Cornelisse heeft de bestaande plannen voor de markthallen van West 8 vertaald naar een realistisch, financieel uitvoerbaar en haalbaar programma. Het ontwerp bestaat uit twee met elkaar verbonden delen: een 8 meter hoog hoofdgebouw en een naastgelegen overdekte (grotendeels open) markthal met een hoogte van 14 meter. Het dak van de markthal is voorzien van zonnepanelen (700m2), die zorgen voor groene stroom.

Het gebouw brengt verschillende functies samen: overdekte markt, proeflokaal, ‘kraamkamer’ voor ondernemers, hightechwerkplaats, digitaal museum en bewegende beeldentuin. Er zal plaats zijn voor een dagelijkse versmarkt, horecavoorzieningen, winkels en andere ondernemingen, de stadswerkplaats, een mediacentrum en nog veel meer. Daarnaast zal er ook ruimte zijn voor fietsen in de ondergrondse fietsenstalling.

Het college van B en W heeft veel vertrouwen in het gepresenteerde plan. Verantwoordelijk wethouder Bas van Wakeren is enthousiast. "Dit plan is wat we voor ogen hebben én heeft echt een meerwaarde voor de Hengelose binnenstad." De wethouder zei hij dat hij heeft gemerkt dat het onderwerp echt leeft in de stad. "Veel ideeën, reacties en meningen hebben mij bereikt en daar ben ik blij om."

Foto: West8