bel redactie 074 - 256 66 99

Hengelo krijgt coalitie met ProHengelo, VVD, SP en D66

HENGELO Dat wordt wennen: voor het eerst een college van B en W zonder PvdA en zonder CDA. Er komt een coalitie met ProHengelo, VVD, SP en D66. Elke partij levert één wethouder. Volgens informateur Wim Boomkamp zijn er voldoende aanknopingspunten om een college samen te stellen met deze vier partijen.


Daarmee is de informatiefase afgesloten; de vier gaan nu op weg naar het samenstellen van het nieuwe college. En dat gaat Boomkamp ook regelen op verzoek van ProHengelo, de grootste fractie en daarmee de kartrekker van de onderhandelingen. Als het aan de formateur ligt, is er eind mei een nieuw college van B en W.

De beoogde coalitie, met 20 van de 37 raadszetels, biedt volgens Boomkamp stabiliteit en is ook mooie afspiegeling van lokaal/overig, winnaars/verliezers, progressief/conservatief. Bas van Wakeren, lijsttrekker van ProHengelo: “Wij hebben onderling een groot vertrouwen naar elkaar uitgesproken om van de samenwerking een succes te maken.”

De formateur gaat nu werken aan een akkoord op hoofdlijnen. De vier partijen hebben aangegeven dat zo’n akkoord ‘op onderdelen ruimte moet laten voor samenwerking met de stad en de gehele raad.’ Er zijn vier belangrijke, centrale thema’s: de aanpak van de binnenstad, het hoofdstuk ‘sociaal binnen financiële kaders', duurzaamheid en het vernieuwen van de bestuurscultuur met het ondersteunen van inwonersinitiatieven en het stimuleren van ondernemerschap.

Dat laatste is van cruciaal belang om het vertrouwen van de Hengeloërs in de politiek terug te winnen. Van Wakeren tilt daar zwaar aan. Het college en de ambtenaren moeten open staan voor 'nieuwe verbindingen en allianties,'vindt hij.