bel redactie 074 - 256 66 99

Hengelo houdt de hand op de knip voor kunst en cultuur

Gepubliceerd op: 22/06/2019

Hengelo houdt de hand op de knip voor kunst en cultuur

Er komt voorlopig geen extra geld voor kunst en cultuur in Hengelo. Uit de Kadernota 2020 - 2023  blijkt dat bijna alle ideeën en aanvragen voor nieuw beleid met betrekking tot kunst en cultuur een nee krijgt van het college. De reden hiervoor is dat de gemeente met een nieuwe kunst- en cultuurvisie komt.

Een aantal organisaties heeft bij de gemeente ideeën ingediend om in aanmerking te komen voor geld dat beschikbaar is voor nieuw beleid. Zo heeft Stichting HeArtgallery een aanvraag ingediend voor jaarlijks 100.000 - 150:000 euro voor ondersteuning en erkenning als kernvoorziening van de professionele beeldende kunst.

Ook Theater KamaK en Museum Hengelo hebben de gemeente om extra geld gevraagd. Kamak wil voorstellingen en workshops geven met acteurs met een verstandelijke beperking. Het theater merkt dat het steeds moeilijker wordt om budget te vinden voor ontwikkelen van theaterproducties. Museum Hengelo wil de toegankelijkheid van het museum vergroten de komende jaren, zowel fysiek al digitaal. Muziekvereniging Armonia kwam met het idee om voor basisschoolkinderen uit groep 5 een 'Cultuurontmoeting Muziek' te organiseren, omdat steeds meer kinderen niet meer voor muziekles kiezen. Die aanvragen heeft het college negatief beantwoord.

(Foto: Stichting HeArtgallery, geen extra geld als erkenning kernvoorziening voor de professionele beeldende kunst)

Voor Stonehenge, het kunstwerk van Evert Strijbos aan de Hasselerbaan, wordt mogelijk wel 5000 euro uitgetrokken om deze beter uit te lichten met energiezuinige lampen. Mogelijk dat het monument ook wordt verplaatst, maar plannen daarvoor moeten nog verder worden uitgewerkt. Ook het Piet Blom museum in de Kasbah kan op een eenmalige extra subsidie rekenen.

De Kadernota 2020 - 2023 moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad. De komende vier jaar wordt voor nieuw beleid in totaal bijna 5 miljoen uitgetrokken, gemiddeld 1,3 miljoen euro per jaar. Tijdens een politieke markt op 26 juni zal de kadernota worden besproken van 20.30 - 22.30 uur in MFA Berflo Es, Apolloplein 1. Op 9 juli wordt de Kadernota behandeld door de gemeenteraad. Politieke partijen kunnen dan nog amendementen of moties indienen.

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht