bel redactie 074 - 256 66 99

Hengelo heeft belangstelling voor landelijke intocht Sint

HENGELO De gemeente Hengelo heeft er wel oren naar om de landelijke Sinterklaasintocht te organiseren. “Dat lijkt ons hartstikke leuk, we hebben informatie opgevraagd bij de NTR. Maar we hebben ons nog niet officieel aangemeld”, zegt een woordvoerder van de gemeente.


De NTR, die de aankomst en intocht elk jaar uitzendt, heeft onlangs een brandbrief geschreven aan het Nederlands Genootschap van Burgemeesters omdat zich nog geen gemeenten hadden aangemeld voor het kinderfeest op zaterdag 17 november.

Dat had effect. Naast Hengelo tonen Harderwijk, Roermond en Weert belangstelling. Ook het Friese Akkrum zou de Sint best willen ontvangen, maar dan samen met Heerenveen. belangstelling getoond.

De Stichting Sint Nicolaasstad Hengelo, die onder meer jaarlijks de grote lokale intocht organiseert, houdt zich nog even op de vlakte. Voorzitter Tim Lammertink: “We gaan hier dinsdag over vergaderen. Maar we willen natuurlijk alles doen om de Sint in het zonnetje te zetten, daar zijn we natuurlijk een groot voorstander van. Maar we moeten alles nog afwegen en daar gaan we over praten. Het is dus nog te vroeg voor een reactie.”

De landelijke intocht ligt gevoelig sinds Zwarte Piet onderwerp is van felle discussies over discriminatie. Zo werden vorig jaar bussen met activisten, op weg naar de intocht in Dokkum, tegengehouden door voorstanders van zwarte Zwarte Pieten. De spanningen en acties in de laatste jaren hebben ook geleid tot hoge beveiligingskosten.

De NTS is blij met de reacties op de noodkreet. Volgens een woordvoerder is er al contact geweest met verschillende gemeenten. Namen worden nog niet genoemd. De NTR wil, zoals gewoonlijk, in mei bekend maken waar de landelijke intocht plaatsvindt.