bel redactie 074 - 256 66 99

Hengeloërs laten oudste openlucht-popfestival herleven

Gepubliceerd op: 10/01/2018

Hengeloërs laten oudste openlucht-popfestival herleven

MARKELO Het was het allereerste openlucht-popfestival van Nederland, op Hemelvaartsdag 1967. Plaats van handeling: openluchttheater De Kösterskoele in Markelo, een zandafgraving met handige afmetingen. Met de Golden Earrings als hoofdact en andere bands, meteen goed voor enkele duizenden bezoekers.


Die historische gebeurtenis wordt komende Hemelvaartsdag na ruim 50 jaar nog eens dunnetjes overgedaan. De Hengeloërs Henk van de Wetering en Pel Kotkamp, beiden van Poparchief Twente, zijn nauw bij de organisatie betrokken. Veel Hengeloërs trokken in die jaren naar Markelo voor het festival: per fiets, Puch of Tomos.

‘Beatfestijn’, luidt de naam. De doelgroep: babyboomers met aanhang. “En iedereen die van popmuziek houdt”, zegt Van de Wetering. Er zijn al bandjes genoteerd. Die bandjes zijn ook uit de rijpere categorie. Ze komen uit Twente en de Achterhoek, in een straal van 45 kilometer rond Markelo: (brom)fietsafstand! Er spelen bands die op het eerste festival in 1967 hebben gespeeld.

Het zit de Hengelose heren van het Poparchief een beetje dwars: het Lochemse popfestival, óók op Hemelvaartsdag, wist zich op de historische kaart te zetten als het eerste open-luchtfestival. “Fout!”, meldt Van de Wetering. “Lochem was pas een jaar later.” Nog sterker: in het jaar 1967 was er ook al een popfestijn in het openlucht-theater in Hertme. Maar daar bleef het bij die ene keer. Markelo hield het tot 1975 vol.

Gedurende die zeven edities traden bekende bands op, waaronder Shocking Blue, Long Tall Ernie & The Shakers, Kayak, Tee Set, Peter (Koelewijn) and his Rockets. In ’74 en ’75 waren de weersomstandigheden slecht en er was concurrentie van het openluchtfestival in Lochem: dat droeg bij aan het einde van de serie festivals, die in de loop der jaren duizenden bezoekers wist te trekken. Er waren topdagen met ruim 4.000 liefhebbers: meer konden er echt niet in.

Een aantal bandjes roept dat sfeertje uit die jaren ’60 en ’70 straks nog eens terug, inclusief een ‘hippiemarkt’ met spullen in retrostijl, die de herinnering uit die periode weer levend maakt. Allemaal op Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei, in open-luchttheater De Kösterskoele. Meer informatie op Facebook: Beatfestijn Markelo.

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht