bel redactie 074 - 256 66 99

Helpt Europees netwerkproject de binnenstad van Hengelo vooruit?

De gemeente Hengelo doet al bijna twee jaar mee aan het Europees kennisuitwisselingsproject RetaiLink. Dit project moet middelgrote Europese steden helpen om innovatieve strategieën te ontwikkelen die de detailhandel in middelgrote steden nieuw leven inblaast.

Veel steden hebben te maken met leegstand en dalende bezoekers en proberen via RetaiLink van elkaar te leren. Hengelo is – samen met Hoogeveen – één van de Nederlandse deelnemers. Andere middelgrote steden die deelnemen aan het project zijn Igualada (Spanje), Basingstoke (Engeland), Fermo (Italië), Romans (Frankrijk), Liberec (Tsjechië), Bistrita (Roemenie), Pécs (Hongarije) en Sibenik (Kroatië). Het programma wordt gefinancierd door de Europese Commissie

De afgelopen maanden hebben de 10 deelnemende steden geleerd hoe ze de detailhandel een impuls kunnen geven. Zo is er gekeken welke behoefte de lokale consument heeft en ook zijn er plannen gemaakt die invloed hebben op bijvoorbeeld het winkelaanbod en stedelijke ruimte. RetaiLink gaat nu de laatste fase is, hierin ligt de nadruk vooral op het realiseren van de plannen. Op 7 en 8 februari presenteerde de gemeente Hengelo de plannen voor de binnenstad aan de 9 andere Europese steden tijdens een bijeenkomst van RetaiLink in Italië. In een persbericht laat de gemeente Hengelo weten dat het Actieplan Binnenstad, zelfs één van de Europese voorbeeldprojecten is voor andere steden.

Vanuit de Hengelose politiek worden inmiddels vragen gesteld over de deelname van de gemeente Hengelo aan het Europese netwerkproject. LokaalHengelo raadslid Ben van Veen vraagt zich af waarom het ophalen van ideeën en inspiratie in het buitenland moet gebeuren. ‘Kan dat niet gewoon in en bij andere Nederlandse gemeenten dichter bij huis opgehaald worden?' De belangrijkste vraag is volgens Van Veen toch wel hoe het college de luchtfietserij en zelfoverschatting die van het persbericht uitgaat, aan de Hengelose inwoners uitlegt. "We vragen ons oprecht af of het college de aanhoudende kritiek van inwoners, politiek en media over de binnenstad in de afgelopen jaren gemist heeft." Wat de partij betreft, moet de schop de grond in. "Er moet wat gebeuren. Dit college heeft genoeg tijd verspild met het opdoen van inspiratie en plannen maken. Het is tijd om aan te pakken," aldus Van Veen.

VVD-fractievoorzitter Onno Fiechter zegt dat hij in eerste instantie wel moest even lachen toen hij hoorde dat Hengelo andere steden vertelt hoe je een binnenstad bruisend moet houden. "De afgelopen maanden zijn er veel plannen gemaakt door de binnenstadsondernemers en de gemeente samen. Maar er is nog geen schop in de grond gezet. Ik denk dat andere gemeenten juist in Hengelo kunnen zien hoe het niet moet." De VVD is blij dat de plannen er nu zijn. "Nu is het belangrijk dat we aan de slag gaan met de binnenstad. Nog meer vergezichten schetsen zijn leuk voor op het gemeentehuis maar daar heeft de binnenstad niks aan. Uiteindelijk zijn het de ondernemers die een succes van de binnenstad moeten maken. De gemeente moet daarbij helpen en vooral niet in de weg zitten."

Het Actieplan Binnenstad werd eind vorig jaar door de gemeente Hengelo gelanceerd samen met de binnenstadspartners. Het plan, dat momenteel verder wordt uitgewerkt, moet het centrum het impuls geven waar de stad al jaren naar hunkert. De binnenstad moet weer aantrekkelijk worden voor iedereen mét een vitaal en aantrekkelijk centrum. Bij de uitvoering van het Actieplan blijft samenwerking centraal staan, zegt wethouder binnenstad Marcel Elferink: "Bij verschillende bijeenkomsten hebben we een oproep gedaan aan ondernemers en vastgoedeigenaren om mee te denken. Het enthousiasme om te helpen is groot. De komende maanden gaan we dan ook samen met betrokken ondernemers en pandeigenaren verder aan de slag."

Link:

Baseline study van RetaiLink