bel redactie 074 - 256 66 99

Handige Hengelose hulp: de vervoerswaaier

HENGELO Handig voor de reizigers met het openbaar vervoer in Hengelo: de vervoerswaaier. Alle lokale vervoersmogelijkheden zijn met dit nieuwe boekwerkje voor verschillende doelgroepen in kaart gebracht. “Iedereen moet passend vervoer kunnen regelen om naar school, werk, dagbesteding of familie te gaan”, aldus wethouder Jan Bron, die nog even over de zorg en het vervoer in Hengelo gaat.


“We stimuleren de eigen kracht van mensen en zetten maximaal in op het gebruik van het openbaar vervoer. En voor de mensen die dat nodig hebben en het niet zelf kunnen regelen, zorgen we voor vervoer op maat.” Om meer inzicht in de mogelijkheden te krijgen moet de vervoerswaaier een helpende hand bieden. Zo staan er verschillende reismogelijkheden om zelfstandig te kunnen reizen.

De gemeente heeft de afgelopen jaren met andere Twentse gemeenten samengewerkt aan een nieuw systeem voor het vervoer op maat, voor mensen met een Wmo-pas (de voormalige Regiotaxi), het leerlingenvervoer en het vervoer van en naar dagbesteding. Dat is gefaseerd ingevoerd. Daarnaast heeft de gemeente Hengelo alle lokale vervoersmogelijkheden in beeld gebracht, waar mensen met en zonder zogenoemde vervoersindicatie gebruik van kunnen maken.

Bron noemt als voorbeeld de buurtbussen van het Berflobedrijf en de Nijverheid. “En ook de Hulpdienst Hengelo biedt vervoer inclusief begeleiding.” Mensen kunnen via het Zorgloket informatie en advies krijgen.

Het afgelopen jaar is er behoorlijk wat gewijzigd bij het vervoer op maat. Brookhuis voert nu de ritten uit voor mensen met een Wmo-pas (de voormalige Regiotaxi), het leerlingenvervoer en het vervoer van en naar dagbesteding. Daarvóór waren er verschillende vervoerders op deze onderdelen. Nu regelt Brookhuis alles. “Dat is wel zo duidelijk”, zegt Jan Bron: “De lijnen zijn korter, waardoor we goede afspraken kunnen maken en snel kunnen schakelen als dat nodig is.”

Hij is content met de nieuwe opzet: “Brookhuis heeft samen met de gemeente veel werk verzet om die overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ze bieden goede service en goed vervoer voor de mensen die het nodig hebben. En dat waardeer ik enorm. Bovendien rijden er op deze manier minder lege busjes en taxi’s, zodat wij dit vervoer voor onze inwoners ook op de lange termijn kunnen blijven aanbieden." Hengelo werkt daarbij intensief samen met elf andere Twentse gemeenten.