bel redactie 074 - 256 66 99

Haaksbergen bestrijdt de Eikenprocessierups

Gepubliceerd op: 15/05/2018

Haaksbergen bestrijdt de Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de afgelopen jaren ook in Haaksbergen gesignaleerd. De rupsen kunnen met name in de zomerperiode voor ongemak zorgen. Net als voorgaande jaren laat de gemeente de rupsen preventief bestrijden.

Voor de bestrijding heeft de gemeente een erkend bedrijf in de arm genomen. Op locaties waar voorgaande jaren rupsen werden aangetroffen wordt een bespuiting uitgevoerd met een biologisch afbreekbaar middel. Zodra het blad aan de bomen zit wordt er kort daarna begonnen met de bestrijding.

De overlast door de eikenprocessierups is het grootst van half mei tot eind juni, als de rupsen brandharen krijgen. Maar ook in de maanden daarna kan er nog ongemak optreden als de brandharen - de rupsen veranderen dan van pop in een vlinder - vanuit de nesten door de wind verder worden verspreid. Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen van de rupsen gemakkelijk in huid, ogen of luchtwegen. Dit kan leiden tot huidirritaties en allergische reacties. Elk contact met rupsen of resten ervan moet zoveel mogelijk worden vermeden. Wrijven of krabben is onverstandig, het is beter huid of ogen goed af te spoelen met water. Klachten verdwijnen meestal binnen twee weken. Wie toch ernstige klachten krijgt, kan zich het best bij de huisarts melden.

Ziet u in uw omgeving bomen die besmet zijn met eikenprocessierupsen of heeft u het vermoeden dat er eikenprocessierupsen zijn? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer (053) 573 45 67. Aanvullende informatie is verkrijgbaar bij de GGD Milieu- en Gezondheidslijn: (0900) 277 77 77. Meer informatie over de eikenprocessierups is onder meer te lezen op www.haaksbergen.nl/eikenprocessierups

Bron: RTV Sternet

‹ Terug naar regionaal nieuws overzicht