bel redactie 074 - 256 66 99

Gratis bus alleen voor arme senioren in Hengelo

HENGELO In Hengelo komt, in navolging van Enschede, per 1 januari een eind aan het ‘Twee Steden-abonnement’ waarmee 65-plussers met een laag inkomen onbeperkt kunnen reizen in en tussen Hengelo en Enschede. Senioren met een hoger inkomen konden voor 75 euro een abonnement aanschaffen. Die laatsten zijn de klos: het goedkope abonnement wordt niet verlengd.


Het gratis openbaar vervoer voor ouderen wordt voortgezet als stadsabonnement waarmee alleen binnen de gemeente Hengelo kan worden gereisd, maarwel met de mogelijkheid om met lijn 9 en 16 naar Enschede en terug te reizen. De gemeente Hengelo krijgt volgend jaar voor een bedrag van 53 mille van vervoerder Keolis weer de beschikking over 666 abonnementen voor ouderen met een inkomen tot 120 procent van het bijstandsniveau. De pasjes worden verstrekt zo lang de voorraad strekt: op is op.

Ook Hengeloërs, jonger dan 65, kunnen nu een gratis busabonnement aanvragen. Het college van B en W wil daarmee voorkomen dat iemand aanspraak maakt op een dure maatwerkvoorziening. “Door mensen mobiel te houden kan bijvoorbeeld dagbesteding worde voorkomen”, aldus het college. Om hoeveel abonnementen het daarbij zal gaan is niet bekend. “Verwacht wordt dat uitgifte beperkt blijft. Het zal veelal uitdraaien op individueel maatwerk.”

Maar wanneer de uitgifte van de abonnementen ten koste gaat van de doelgroep 65+ zal het aantal beschikbare abonnementen voor deze doelgroep weer aangevuld worden tot 666. “Het accent blijft op de 65-plussers met een laag inkomen liggen”, aldus het college.