bel redactie 074 - 256 66 99

Gildebor start bestrijding eikenprocessierups in april

Gepubliceerd op: 24/03/2020

Gildebor start bestrijding eikenprocessierups in april

De gemeente Hengelo en GIldebor starten begin april met de bestrijding van de eikenprocessierups. Circa 10.000 eiken in Hengelo worden onder handen genomen. Een vroege aanpak moet de overlast dit jaar zoveel mogelijk beperken. 

Het duurt niet lang meer voordat de eikenprocessierups zich weer laat zien. De eerste eitjes komen vermoedelijk begin april al uit. Alle gemeentelijke zomereiken worden binnen de bebouwde kom preventief behandeld met een biologisch bestrijdingsmiddel, zogenoemde aaltjes.

De bomen worden in de schemering en 's nachts bespoten tussen 20.00 en 02.30 uur. De aaltjes doen hun werk het beste in het donker. Ze leven normaal onder de grond en kunnen niet tegen UV-licht. Volgens de gemeente kan de behandeling voor wat geluidsoverlast zorgen.

Na het bespuiten van de bomen zoekt een aaltje een jonge rups op. Het aaltje dringt de rups binnen. Daardoor gaan de rupsen dood voordat ze overlast kunnen veroorzaken.

Elke boom in Hengelo wordt twee keer bespoten. Dit maakt de kans op slagen het grootst. Locaties waar toch nesten zitten die voor overlast zorgen, die worden weggezogen.

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht