bel redactie 074 - 256 66 99

getITfree helpt minimagezinnen aan gebruikte computers

Gepubliceerd op: 29/04/2019

getITfree helpt minimagezinnen aan gebruikte computers

Stichting getITfree is deze week Club van de Week. Afgedankte computers krijgen dankzij Stichting getITfree een tweede leven. De apparatuur wordt opgelapt en komt terecht bij huishoudens die financieel weinig mogelijkheden hebben. Het initiatief ontstond een jaar of drie geleden bij een groepje mensen die oude computers repareerden voor een aantal minimagezinnen.


"We merkten al snel dat er meer huishoudens waren die zich geen computer kunnen veroorloven. Zodoende zijn we gestart met het verzamelen, repareren en uitgeven daarvan," zegt Arjan Bijker, voorzitter van getITfree. De doelgroep van de stichting varieert. Naast gezinnen zijn dat alleenstaande ouders met schoolgaande kinderen, studerende hbo'ers of mbo-studenten. Mensen die in aanmerking komen voor een gereviseerde computer worden doorverwezen door een aantal sociale zorgorganisaties. "We werken samen met de gemeente Hengelo, Wijkracht en Humanitas,' zegt Bijker. "Zij oordelen wie in aanmerking komen en verwijzen mensen aan ons door." 

Wat het mooiste is? "Dat je afgedankte apparatuur weer geschikt maakt en daarmee mensen kansen geeft, bijvoorbeeld dat ze zelf de administratie weer op orde kunnen brengen." Apparatuur wordt veelal gedoneerd door het bedrijfsleven of lokale overheden uit de regio, maar ook particulieren brengen goederen langs. getITfree kan alles gebruiken. Computers, laptops, smartphones. "Eigenlijk alles waarmee je op internet kunt." Het herstellen van de computers wordt vervolgens gedaan door vrijwilligers.

Marcel is één van die vrijwilligers en al twee jaar betrokken bij de stichting. Hij neemt de oude computers in en kijkt vervolgens wat er mee moet gebeuren. Ook geeft hij bij de uitgifte van een apparaat instructie hoe het werkt en wat je er mee kunt. Het doet hem goed als mensen die weinig hebben blij zijn als ze iets krijgen waar ze echt iets mee kunnen. Als voorbeeld noemt hij vluchtelingen die weer kunnen mailen met hun familie. "Mensen krijgen zo weer verbinding met de wereld."

facebook.com/getitfree.nl

Is jouw club volgende week de Club van de Week? Schrijf nu in via: hengelo.1twente.nl

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht