bel redactie 074 - 256 66 99

Gemeente loopt geen risico bij eventueel bankroet Hazemeijer Hengelo

Gepubliceerd op: 28/04/2019

Gemeente loopt geen risico bij eventueel bankroet Hazemeijer Hengelo

HENGELO Mocht Hazemeijer Hengelo BV – de verhuurder van het oude fabriekscomplex – nog eens onverhoopt failliet gaan, dan heeft dat geen financiële gevolgen voor de gemeente Hengelo, die een huurcontract heeft getekend voor de komende twintig jaar voor de huisvesting van Oyfo Cultuur- en Kunsteducatie.


De gemeente heeft dat laten vastleggen in een ‘zekerheidsclausule’ in het huurcontract. Dat betekent dat de betaling van de huurpenningen in het geval van een bankroet in de huurperiode wordt uitgesteld totdat duidelijk is aan wie moet worden betaald – oftewel: totdat er een nieuwe eigenaar van Hazemeijer is.

De zekerheidsclausule maakt deel uit van het huurcontract op wens van de gemeenteraad, die tegenover de huurgarantie van twintig jaar een extra zekerheid wilde hebben om de risico’s bij een faillissement uit te bannen. Hazemeijer Hengelo is weliswaar eigendom van vastgoedbedrijf BOEi, maar dochter Hazemeijer Hengelo BV is juridisch eigenaar en verhuurder, en daarom de partij die failliet zou kunnen gaan.

In principe zouden er dan geen problemen hoeven op te doemen, ook niet voor Oyfo: een nieuwe eigenaar van het complex behoort de verplichtingen uit de lopende huurovereenkomsten na te komen onder het motto ‘koop breekt geen huur.’ Maar voor het geval een curator daarmee geen rekening zou willen houden, is die zekerheidsclausule opgesteld.

Het omgekeerde is ook een theoretische mogelijkheid: dat Oyfo het niet kan bolwerken. In dat geval zit de gemeente ook vast aan twintig jaar huur. Wethouder Mariska ten Heuw gaf eerder in een raadsvergadering aan dat dan naar een nieuwe invulling zal worden gezocht.

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht