bel redactie 074 - 256 66 99

Gemeente Hengelo probeert vuurwerkschade te beperken

HENGELO De gemeente neemt ook deze jaarwisseling maatregelen om schade en overlast door vuurwerk te voorkomen. Vuilnisbakken worden weggehaald, parkeermeters krijgen een kap en gebouwen worden geïnspecteerd.


Alle parkeermeters in de binnenstad krijgen tijdens de jaarwisseling een kap. Dat gebeurt op maandag 31 december na 19.00 uur. Op woensdag 2 januari worden deze kappen ’s morgens vóór 9.00 uur weer verwijderd. Ook worden alle binnenbakken uit de vuilnisbakken gehaald en worden alle 700 hondenpoepbakken afgesloten.

In het buitengebied worden alle vuilnisbakken weggehaald. De vuilnisbakken bij de winkelcentra blijven het langst in gebruik en worden als eerste weer teruggeplaatst. De gemeente doet een beroep op de inwoners om hun afval thuis in de eigen afvalbak te gooien. Gildebor begint woensdag 2 januari met het terugplaatsen van
de bakken.


Ambtenaren inspecteren vóór de jaarwisseling alle gemeentelijke gebouwen op eventueel openstaande ramen of brandbaar materiaal in de directe omgeving van het gebouw. Scholen zijn ook op de hoogte gebracht door de gemeente en zetten vuilcontainers binnen, halen kerstbomen weg en sluiten ramen en deuren goed af.

Afsteken
Stadswachten letten rond de jaarwisseling op overlast rondom het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Afsteken mag op oudejaarsdag van 18.00 uur tot nieuwjaarsnacht 02.00 uur. De politie handhaaft op het afsteken van illegaal vuurwerk en carbid. Minderjarigen worden voor vuurwerkovertredingen in eerste instantie doorverwezen naar Bureau Halt, als dit nodig is. De stadswachten reageren op meldingen van inwoners, maar richten de aandacht ook op zogenoemde hotspots, zoals schoolpleinen en tunnels.

Meldingen van inwoners zijn belangrijk, aldus de gemeente. Wie overlast wil melden, kan op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur bellen met de gemeente via telefoon 14 074, of met de politie via 0900 - 8844. Bij dringende noodzaak moet men 112 bellen.

Vorig jaar ontstond er rond de jaarwisseling ongeveer 23.000 euro schade. De meeste schade werd veroorzaakt bij scholen en schoolpleinen. Verder was er schade aan prullenbakken, hondenpoepbakken en verkeersborden.