bel redactie 074 - 256 66 99

Gemeente Hengelo blij met nieuwe hypotheek BWO

HENGELO Sportvereniging BWO heeft de hypotheek voor haar nieuwe clubgebouw overgesloten bij ABN Amro. En daar is wethouder Mariska ten Heuw blij mee: de gemeente had BWO namelijk in 2010 een lening van ruim 1,1 miljoen euro verstrekt voor de nieuwbouw. Die heeft de club nu in één keer afgelost.


Sinds 2014 verstrekt de gemeente al geen leningen meer aan verenigingen en instituten die willen ver- of nieuwbouwen. “We verlenen dan eigenlijk een soort subsidie”, zegt Ten Heuw. “En we zijn geen bank.” Toch lopen bij zo’n dertig sportclubs en culturele instellingen nog door de gemeente verstrekte leningen.

Financiële risico’s lijkt dat niet op te leveren. “Daar hebben we geen signalen over”, aldus Ten Heuw, die toch één geval noemt ‘met relatief hoge lasten ten opzichte van de inkomsten. Daarover zijn we in gesprek.’ Een naam komt daarbij niet over de tafel. Er zijn ook financiële voorzieningen getroffen, mochten er problemen ontstaan met het terugbetalen van leningen.

BWO lukte het om een goedkopere lening over te sluiten bij de bank. Ten Heuw: “Een win-winsituatie. Voor BWO gaan de lasten omlaag en de gemeente is een risicovolle lening kwijt.” Er was al afgesproken dat, als de vereniging kans zag om de lening over te sluiten, dan boetevrij kan worden afgelost. De gemeente blijft eigenaar van de sportvelden en de grond waarop het clubgebouw staat.