bel redactie 074 - 256 66 99

Gemeente Hengelo betaalt niet mee aan poster, nachtburgemeester kwaad

Gepubliceerd op: 08/11/2018

Gemeente Hengelo betaalt niet mee aan poster, nachtburgemeester kwaad

HENGELO Nachtburgemeester Tijs Jagers is zwaar gepikeerd over de houding van de gemeente: die wil niet meebetalen aan een postercampagne van de Rutgers-stichting, kenniscentrum over seksualiteit, tegen ongewenst seksueel gedrag. Jagers betaalt de posters nu maar uit eigen zak en is deze dagen druk bezig ze in de Hengelose horeca te verspreiden.

Het gaat om de landelijke campagne ‘Ben je oké’, gericht op concerten, festivals en horecagelegenheden, met de bedoeling daar een veilige sfeer te creëren. De posters kunnen persoonlijk worden gemaakt en daar haakte Jagers als nachtburgemeester op in: hij prijkt groot op de affiche om plaatselijk aandacht te vragen voor ongewenst seksueel gedrag.

Jagers vroeg de gemeente daartoe tevergeefs om een geringe bijdrage. “Het gaat om de openbare veiligheid, je vraagt financiële steun, een ambtenaar is er heel druk mee geweest en dan krijg je niks. Dat begrijp ik niet.” Dat is hem al eerder overkomen: “Mijn fietslampjesactie om uitgaanspubliek van licht te voorzien heb ik ook zelf betaald.”

Uit landelijk onderzoek is gebleken dat 53 procent van de vrouwen wel eens ongewenst gedrag ervaart. Daar schrok hij van. “Heel hard roepen dat Hengelo veiligheid belangrijk vindt, meer dan de helft van de vrouwen geeft aan dat ze zich af en toe onveilig voelen en nu steunt de gemeente zo’n actie niet. Ik vind dit heel moeilijk om uit te leggen.”

Het gaat volgens Jagers helemaal niet om grote bedragen. “Het gaat maar om een paar tientjes, ik ben zelf grafisch handig en heb goeie contacten in dat wereldje.” Bij deze posters gaat het maar om een paar tientjes.” Hij heeft er 200 laten drukken die hij onder meer in de horeca ophangt. De eerste reacties zijn positief, meldt hij. “Ik heb de poster ook op mijn Facebook-account gezet en ik krijg berichten van een heleboel mensen die vragen hoe ze mee kunnen helpen met de campagne. Blijkbaar leeft het dus wel!”

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het een "goede campagne is, maar wel een campagne van Rutgers. Ze zijn samenwerking aangegaan met poppodia, festivals en clubs, en daar ligt ook het eigenaarschap. Daar willen we niet tussen gaan zitten. Het is geen campagne van de gemeente of van Tijs Jagers.”

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht