bel redactie 074 - 256 66 99

Geen extra geld voor fruit aan armoedegezinnen

Hengelo stelt geen extra geld beschikbaar aan de voedselbank om fruit te verstrekken aan gezinnen onder de armoedegrens. PVV Hengelo diende dinsdag samen met het CDA en LokaalHengelo een motie in om daarvoor een extra bedrag van 10.000 euro beschikbaar te stellen. Dit geld zou volgens de initiatiefnemers gedekt moeten worden uit het armoedebeleid of door regelingen voor minima te verminderen die niet onder de eerste levensbehoeften vallen.

Wethouder Mariska ten Heuw benadrukte dat ze fruit ontzettend belangrijk vindt voor de ontwikkeling van kinderen. “Dat is ook de reden dat de gemeenteraad in december besloten heeft om al 15000 euro van het budget voor de bestrijding van kinderarmoede vrij te maken voor schoolfruit.” Volgens de PVV zouden in Hengelo 350 kinderen uit 150 gezinnen onder die armoedegrens leven, maar de wethouder corrigeerde dat aantal: “Uit berekeningen blijkt dat dit er 1700 tot 2000 kinderen zijn.

De motie kreeg geen steun van de gemeenteraad en werd verworpen met 9 stemmen voor en 28 tegen. Frank Peters van ProHengelo zei zelf contact te hebben gezocht met de voedselbank en concludeerde dat 10.000 euro veel te weinig is. “Ik heb zelf een rekensommetje gemaakt. 10.000 euro gedeeld door 52 weken en 150 gezinnen is 1,92. Tegen de huidige fruitprijzen is dat niet genoeg om al die gezinnen een jaar van fruit te voorzien.” Hij wees erop dat veel kinderen ook zonder ontbijt de deur uitgaan. "Dan zou je dat misschien ook moeten aanpakken."

Marc ten Barge van D66 vond dat de regeling voor schoolfruit al ruim voorziet in de behoefte die er is. Wethouder Ten Heuw was het daar mee eens. Het is ontzettend belangrijk dat kinderen via de scholen fruit krijgen. “Dat heeft een groter bereik dan verspreiden via de voedselbanken.”

PVV-fractievoorzitter Jeanet Nijhof zei zelf een rondje langs de scholen hebben gemaakt, waaruit bleek dat een aantal scholen meedoet aan een EU-fruitprogramma en twintig weken lang en drie dagen per week schoolfruit krijgen. Een extra bedrag zou die andere weken ook dekking kunnen geven, zeker samen met de steun die bedrijven en loterijen aan de voedselbank doen.

Nijhof liet weten teleurgesteld te zijn door de houding van de raad. “U heeft thuis waarschijnlijk een koelkast vol met fruit en ontzegt het nu die paar kinderen. Er gaat zoveel geld naar de binnenstad, dan is dit toch een druppel op de gloeiende plaat.” Op het moment dat we ieder kind fruit kunnen geven, dan komt dat ook de gezondheid ten goede.”