bel redactie 074 - 256 66 99

Fractievoorzitters Hengelo willen gedragscode raadsleden aanscherpen

Alle Hengelose fractievoorzitters willen de gedragscode integriteit voor raadsleden aanscherpen. Donderdagavond was er een ingelast fractievoorzittersoverleg op initiatief van het CDA waar ook burgemeester Schelberg bij aanwezig was, samen met de griffier. Aanleiding is onder meer het onverwacht opstappen van raadslid George ten Brummelhuis (BurgerBelangen) na een 'ongefundeerde beschuldiging' van raadslid Leo Jansen - Lokaal-Hengelo over belangenverstrengeling en lippendienst met betrekking tot het terrassenbeleid. Janssen was ook uitgenodigd voor deze vergadering, maar liet verstek gaan. Via Facebook laat het raadslid vrijdag weten dat dit niet klopt. Hij zou niet welkom zijn geweest.

Fractievoorzitter Maureen Muller van het CDA zei vorige week al dat ze de fatsoensnormen terug in de gemeenteraad wil. Volgens Muller vinden alle voorzitters het een vervelende situatie als de persoonlijke integriteit van raadsleden onbewezen ter discussie wordt gesteld. "Dit leidt de aandacht af van zaken die er echt toe doen. Als raad willen we de focus liever op de stad leggen,” aldus Muller. De fractievoorzitters hebben de griffier inmiddels verzocht met voorstellen te komen voor het aanscherpen van de gedragscode integriteit. Het voorstel hiervoor wordt in maart behandeld.

In een schriftelijk reactie aan de redactie laat Janssen als aanvulling weten met verbazing kennis te hebben genomen van het artikel Fractievoorzitters Hengelo willen gedragscode raadsleden aanscherpen. "Allereerst sta ik verbaasd dat er vanuit het fractievoorzittersoverleg, welke een besloten bijeenkomst is en waar de afspraak over gemaakt is dat er geen mededelingen van naar buiten komen, schijnbaar wordt geciteerd. Wij zijn al een tijdje niet bij dit overleg omdat wij niet voor een besloten of achterkamertjes overleg zijn."

Verder schrijft hij: "Als u een artikel plaatst zou het goed zijn dat u als (onafhankelijke en gesubsidieerde) media, de feiten eerst verifieert, voordat u het plaatst of iets gaat insinueren wat niet klopt" en  "Verder verwijst u, net als de TCTubantia, naar een artikel die op de website van Lokaal-Hengelo staat welke door de redactie van Lokaal-Hengelo is geplaatst en waar mijn naam aan wordt geplakt. Als u de moeite had genomen om naar het artikel te kijken dan had u gezien dat het een opiniestuk was. Dat de heer Ten Brummelhuis van BB zijn eigen conclusies trekt uit een gesprek, welke hij heeft gehad met de Burgemeester, is zijn beslissing en gaat buiten mij en mijn partij om."

(Laatste update: 27 januari 23:30)