bel redactie 074 - 256 66 99

Foto-expositie ‘150 jaar Stad & Stork’ in stationshal

HENGELO De Hengelose stationshal staat helemaal in het teken van 150 jaar Stork. De hal is in de afgelopen dag omgeturnd tot een expositieruimte met levensgrote historische foto’s in de lichtbakken langs de wanden. ‘150 jaar Stad & Stork’ wordt zondagmorgen 23 september om 11.00 uur feestelijk geopend.


Het is een initiatief van HeArtGallery, dat met de historische foto’s wil laten zien welke grote invloed Machinefabriek Gebr. Stork & Co. op de ontwikkeling van Hengelo heeft gehad. “Veel van toen is nog altijd zichtbaar of actief, zoals de architectuur, het onderwijs, verenigingen en culturele instellingen”, aldus voorzitter Jan Noltes van HeArtGallery.

Want veel van die ontwikkelingen hebben de tijd doorstaan en zijn tot op de dag van vandaag van betekenis voor Hengelo en de Hengeloërs, stelt Noltes vast. De NS had geen problemen met de metamorfose van de stationshallen.

Er hangen onder meer foto’s van de bibliotheek aan de Vondelstraat en van de huidige bibliotheek, en oude en nieuwe foto’s van Muziekvereniging Armonia, ook opgericht door Stork. Ook Tuindorp Het Lansink ontbreekt natuurlijk niet: die wijk werd op initiatief van C.T. Stork gebouwd voor de eigen medewerkers.