bel redactie 074 - 256 66 99

Eerste expositie in nieuw Art Hok begin 2019

HENGELO De eerste tentoonstelling in Art Hok heeft begin 2019 plaats: het is de nieuwe Hengelose kunstbroedplaats in de Bataafse Kamp, in feite de voortzetting van StARTion. Kunstenaar Pier van Dijk heeft er voorlopig een grote ruimte gehuurd van Ad Hoc, het antikraakbedrijf dat in opdracht van de gemeente het voormalige schoolcomplex beheert totdat het eigendom wordt van een projectontwikkelaar.


Van Dijk huurt de ruimte voor 180 euro per maand, maar heeft wel een subsidie bij de gemeente aangevraagd van 5.000 euro voor onder meer de huur en de energiekosten. Art Hok bestaat uit een grote en twee kleinere ruimten, in totaal 170 vierkante meter en wit betegeld. Er zullen hier vanaf volgend jaar tentoonstellingen plaats vinden, en deels is er ook plek als atelierruimte.

De nieuwe kunstlocatie is bedoeld voor kunstenaarsinitiatief 074 PK, die eerder onderdak had in StARTion boven de stationshal. Hierbij zijn zo’n zestig Hengelose kunstenaars aangesloten. Vijf van hen maken ook deel uit van het Duits-Nederlandse kunstenaarscollectief De Rode Ragebol. Deze vijf verzorgen ook de eerste tentoonstelling in Art Hok, bereikbaar vanaf de Drienerstraat.

Van Dijk zou het overigens diep betreuren als het complete gebouw van de Bataafse Kamp een appartementencomplex gaat worden. Hij pleit er stevig voor dat een deel behouden blijft voor kunst en cultuur. “Dat heeft nota bene in de verkiezingsprogramma’s van de VVD en ProHengelo gestaan.” Beide partijen zitten nu in het college van B en W en Van Dijk voelt zich bij de neus genomen. “De Hengelose politiek stuurt je met een kluitje in het riet.”