bel redactie 074 - 256 66 99

Duizenden Hengeloërs brengen stem uit op nieuw marktplein

HENGELO Ruim 4.100 Hengeloërs hebben volgens de Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH) de afgelopen week een stem uitgebracht op één van de drie ontwerpen voor de metamorfose van het marktplein. Komende vrijdagmorgen 9 december om 9.00 uur wordt het winnende ontwerp bekend gemaakt op Facebook via @stemophetmarktplein.


De organisatoren – naast SCH zijn dat de gemeente, Bureau Hengelo en Stichting Vastgoed Hengelo zijn blij met de grote toeloop naar het ‘stembureau’, dat op zondag 26 november de deuren opende. “Vanaf dat moment is het er eigenlijk geen moment echt rustig geweest. Met name op de koopavond, zaterdag en koopzondag konden we niet voorkomen dat mensen even moesten wachten voordat ze een stembiljet kregen.”

Want iedereen moest zich legitimeren en aantonen dat hij of zij in Hengelo woonachtig was. Elke inwoner vanaf 8 jaar kon één keer zijn of haar stem kon uitbrengen. “Op zondag 3 december verliet de laatste stemmer om vijf over vijf het pand”, aldus de SCH. Volgens De Twentsche Courant Tubantia zijn overigens niet alle centrumondernemers blij met de gang van zaken. Hun kritiek richt zich met name op de niet-transparante keuze voor drie architectenbureaus uit Amsterdam en Enschede.

SCH-voorzitter Roland Schwind is op zijn beurt niet blij met de berichtgeving. Hij heeft, in overleg met de partners, besloten het winnende ontwerp niet bekend te maken tijdens Hengeloos Peil op maandagavond, zoals was afgesproken. Hengeloos Peil is het populaire gezamenlijke discussieprogramma van Radio Hengelo TV, De Twentsche Courant Tubantia en Schouwburg Hengelo, dat maandelijks live wordt uitgezonden.

Ondertussen zijn de stemmen in een afgesloten stembus gedeponeerd. Notaris Ruud Marres van Suwijn Notarissen heeft de stembus op zijn kantoor geleegd en is nu druk bezig met het tellen van de stemmen, meldt het centrummanagement. Ook de suggesties en ideeën worden verzameld en uitgewerkt. Eén van de vragen: wordt het winnende ontwerp ook écht uitgevoerd? In elk geval ligt er drie miljoen euro voor klaar en is het de bedoeling het plein in de loop van 2018 aan te pakken.