bel redactie 074 - 256 66 99

Dreigende subsidiestop Hengelo Promotie

HENGELO De gemeente zit met de handen in het haar over de toekomst van Hengelo Promotie, dat door een conflict met directeur Wouter Reinders niet meer functioneert. De medewerkers hebben zich ziek gemeld, Stichting Centrummanagement Hengelo en Stichting Vastgoed Hengelo zien volgens wethouder Gerard Gerrits geen basis meer om samen te werken en de helft van de Raad van Toezicht is teruggetreden.


De subsidiëring loopt nu gevaar. Als de situatie niet verbetert wordt de ‘subsidierelatie’ per 1 juli gestaakt, aldus Gerrits. Inmiddels heeft B en W de Stichting Hengelo Promotie al 'pro forma' laten weten dat de subsidie uiterlijk 1 januari 2020 opgezegd als het conflict niet wordt opgelost. Ook wordt de subsidie volgend jaar in vier gedeelten overgemaakt. Gerrits: “We kunnen niet zo maar stoppen met de subsidiëring maar we willen er wel extra voorwaarden aan verbinden: als Bureau Hengelo niet levert, hebben we een probleem met elkaar.”

Binnen Bureau Hengelo zijn goede werkrelaties ver te zoeken, maar de rechter zag geen aanleiding om het arbeidscontract met Reinders te verbreken, zoals de Raad van Toezicht wilde. “Heel vervelend voor Hengelo”, vindt Gerrits. “Dit brengt de stad niet verder. De problemen moeten zo snel mogelijk van tafel.” De gemeente subsidieert het bureau jaarlijks met 377.000 euro, waarvan ruim 170 mille bedoeld is als bijdrage voor evenementen. Dat deel loopt volgens hem geen gevaar.

Hengelo Promotie is een stichting waar de gemeente geen invloed op kan uitoefenen. Het college heeft wél intensief contact met de gehalveerde Raad van Toezicht. Het conflict met Reinders loopt al zeven, acht maanden. Gerrits: “Ze hebben nog acht maanden de tijd, anders is het over en uit. De Raad van Toezicht is aan zet.”