bel redactie 074 - 256 66 99

De Twentsewens Ambulance wil plek op gezondheidspark Hengelo

De Twentsewens Ambulance ziet het gezondheidspark in Hengelo al een ideale toekomstige locatie. De Stichting, nu gevestigd in Enschede, vervult wensen van mensen met een langdurige ziekte en mensen in de terminale levensfase. Voorzitter Cor Havelaar is maandag te gast in politiek café Hengeloos Peil om toe te lichten waarom hij het liefst in het gezondheidspark in Hengelo een onderkomen zou willen vinden.


De Twentsewens Ambulance werd in november 2017 getroffen door een brand in het bedrijfsverzamelgebouw aan de Burgemeester van Veenlaan in Enschede. In het bedrijfspand, dat compleet werd verwoest door de vuurzee, zat het kantoor en had de stichting een trainings- en werkruimte. Ook stonden er vijf wensambulances, waarvan vier wagens konden worden gered.

Veel hulpmiddelen, zoals strandbrancards en strandrolstoelen zijn door de brand zwaar beschadigd en verloren gegaan. Dat laatste is bijna een half jaar na de brand nog steeds een bittere pil. Geld voor vervanging en renovatie van de beschadigde spullen kan de Twentsewens Ambulance dan ook goed gebruiken. "Je bent altijd onderverzekerd," zegt Havelaar. "We hadden spullen die waren al vier of vijf jaar oud. Dan zegt een schade-expert dat je er maar honderd euro voor krijgt."

Op dit moment heeft de stichting de beschikking over kantoorruimte en een oude loods aan de Getfertsingel in Enschede. Die dient als opslag voor de ambulances en goederen. Echt ideaal is dat niet, want het dak lekt. Ook deze locatie is tijdelijk, want het gebouw zal ooit gesloopt gaan worden. Havelaar kijkt daarom uit naar een betere huisvesting en dat hoeft zeker niet nieuw te zijn.

"Een permanente plek zou wel fijn zijn, want we hebben altijd op tijdelijke locaties gezeten." Als er één locatie is waar de stichting graag naartoe zou willen, dan is dat het gezondheidspark in Hengelo "Dat is een mooie locatie. Je hebt er alles bij elkaar. Je hebt er een hospice, een verpleeghuis en een ziekenhuis zitten."

Veel ondernemers uit de regio ondersteunen de Twentsewens Ambulance, maar Havelaar voelt zich door de Twentse politiek niet gehoord. "Veel bedrijven dragen ons met een breed hart. Het zou mooi zijn als de politiek ook eens wat doet."

Fractievoorzitter Bas van Wakeren van ProHengelo heeft enige tijd geleden de situatie van de Twentsewens Ambulance onder de aandacht gebracht bij het Hengelose college van b en w. Hij vindt dat de Twentse gemeenten en het gemeentelijk samenwerkingsverband Regio Twente de handen ineen moeten slaan om te helpen. Dit omdat de stichting in de hele regio actief is. Het Hengelose college van B en W heeft echter laten weten geen mogelijkheid te zien om de ambulance op welke manier ook steun te verlenen.