bel redactie 074 - 256 66 99

Column Pier van Dijk: 'Suspecte willekeur'

Op 20 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en indirect die voor de Eerste Kamer, dames en heren. Geen wonder dat de fractievoorzitters van de landelijke politieke partijenelkaar verdringen voor de camera’s. Wéér die ‘Grootneuzen’ van de Haagse Pinokkio-club; we kennen de neuslengtes van die gasten toch onderhand wel?

 

Niet of nauwelijks bekend, zijn de 343 kandidaten voor Overijssel. Ik ken er slechts zeven, onder wie Agnes Booijink, fotograaf. “Als er wat is, weet je mij te vinden, hè Pier”, riep zij als fractiemedewerker van GroenLinks tijdens de verkiezingscampagne van 2018. Bij het betrekken van de Bataafse Kamp, waar professionele kunstenaarstegen betaling tijdelijk voor de gemeente ‘anti-krakertje’ mogen spelen, werd
Kunstenaarsinitiatief 074 PK door de ‘conciërge’ dan ook hartelijk ontvangen.

Gratis stemadvies 1: Stem lijst 9, nr 16, Agnes Booijink, voor minder geloop en gedoe bij aluw kunstactiviteiten! Gelijktijdig is de verkiezing van de leden van het algemeen bestuur van het Waterschap Vechtstromen: Heeft de boer het goéd, dan heeft ú een natte voet!

Van de kandidatenlijsten valt vooral lijst 8 op, een naamloze lijst, met als enige kandidaat Herbert Capelle. O ja, Herbert Capelle, die beeldend kunstenaar/fotograaf van Galerie Signaal aan de Enschedesestraat, tevens hobby-brouwertje van Hengelo Bier en sindskort de zelfbenoemde luis-in-de-pels van ProHengelo. Herbert lijkt op zijn plaats bij het Waterschap: achter het schap watertappen en ervoor als pils (zonder l) laten weglopen, alias Hans Klok,klok, klok. Gratis stemadvies 2: Stem lijst 8, Herbert Capelle, voor meer vertier met water als bier.

À propos: woensdag 6 maart j.l. ontving tout creatief Hengelo van degemeente de zoveelste fopspeen. Of we maar even ideeën voor nieuw beleid wilden indienen. Onderaan het schrijven hing een hilarisch Let op: ‘Het is verstandig om u te laten ondersteunen door een (beleids)adviseurvan de gemeente bij het invullen van dit formulier.’ Zijn die er dan? Hengelo hééft immers geen kunstbeleid!

Dat idiote formulier heb ik trouwens zo ingevuld. Ik volsta met te verwijzen naar het manifest Kort & Krachtig van 074 PK uit maart 2018; daarin staat precies wat de professionele beeldendekunst in Hengelo nodig heeft en wat de gemeente heeft te doen. De dubieuze subsidieverdeling kunst en cultuur is misselijkmakend en valt uit te drukken in mijn diagram De schijf van vijf; kijkt u even mee?

Deze rol wc-papier bevat 160 velletjes, wat staat voor bijna 6,8 miljoen euro subsidie voor kunst en cultuur in 2018. (Afrollen)

Hiervan gingen 53 velletjes naar Bibliotheek Hengelo (literatuur),
50velletjes naar Oyfo (amateuristische kunstbeoefening en kunsteducatie),
30 velletjes naar Schouwburg Hengelo (theater) en
26 velletjes naarMetropool (muziek),
in totaal 159 velletjes, d.w.z. ruim 6,7 miljoen.

De professionele beeldende kunst daarentegen werd afgescheept met slechts één velletje, d.w.z. een kleine 84.000 euro. Stelling: er valt geen enkele reden te bedenken om de beeldende kunsttotaal niét en de overige pijlers van de klassieke oudheid (literatuur,muziek en theater) geheel wél te subsidiëren; suspecte willekeur! De boel moet nodig ontstopt worden!

Als het aan het college ligt, krijgt Oyfo er morgen nog wat extra miljoentjes bij, u hoort het goed, en wordt zelfs dat ene beschamende,schamele velletje wc-papier toegevoegd aan het budget van een instituut, waar o.a. hobbyisten in hun vrije tijd werkjes kunnen maken voor de Week van de Amateurkunst.

Wordt dit na de liquidatie van AkkuH in 2012, nu dan toch de definitieve doodsteek van de mogelijkheden voor de professionele beeldende kunst? Arm Hengelo! Soms lijkt een college en/of een raad geheel of gedeeltelijk de weg kwijt, van het padje, van de pot gerukt; Hengelo helemaal van de kaart!

De lachwekkende kreet Hengelo Doet Het, voor veel geld gejat doorreclamebureau Alien Trick uit Hengelo, lijkt dit voor eens en voor altijd te bevestigen. Straks blijkt zelfs de in de Enschedesestraat uitgerolde bruinrode loper niet meer dan een remspoor in een vuile onderbroek. Hengelo Doet Het In Zijn Broek, ja; mag ik nog een velletje?

Vrolijk voorwaarts!

Pier van DijkHengeloos Peil, Schouwburg Hengelo, maandag 11 maart 2019