bel redactie 074 - 256 66 99

Column Pier van Dijk: "Beschaafd amusement"

Is er nog wel een plek voor professionele kunst in Hengelo? Kunstenaar Pier van Dijk, huiscolumnist van politiek café Hengeloos Peil, windt er geen doekjes om. De kunstenaars van 074 PK weten nog steeds niet of zij op de eerste etage van de Bataafse Kamp mogen gebruiken als creatieve broedplaats en ook ziet de toekomst van HeArtGallery er niet rooskleurig uit. Van Dijk richt zijn pijlen op het theater van de Hengelose politiek en doet een kaarsjes-met-smeekbede van de burgemeester. Tijd voor protest? Als het moet dan laat Pier zich op een sokkel monteren en door de ME als standbeeld richting plantsoen van de Bataafse Kamp dragen. 

Door Pier van Dijk

Dinsdag 2 oktober j.l. bezocht ik weer eens een aflevering van De Raadsvergadering, een theatervoorstelling voor het hele gezin, met in de hoofdrollen Sander Schelberg als ‘geheel zichzelf’, Mariska ten Heuw als ‘strenge meesteres’.

De voorstelling was deze keer in de middenzaal van onze prachtige schouwburg. Ik had grote behoefte aan een gezellig avondje uit, gratis en voor niets, met hapjes en drankjes op de koop toe. Voor mensen die nooit naar het theater gaan: het zijn voorstellingen à la Theater van de Lach van wijlen John Lanting, met veel open-deuren en hilarische momenten.

Er was maar weinig publiek. Vanwege mijn keuzestress bij de aanblik van zoveel lege klapstoelen, ging ik met “Is deze plaats nog vrij?” op de bovenste rij naast Radio Hengelo TV zitten; de voorstelling kon beginnen.

Voor de pauze vormde de eedaflegging door de burgemeester veruit het hoogtepunt: “Zo waarlijk helpe mij God Almachtig”, waarna applaus, bloemen en zoenen. Na de pauze stal wethouder Gerard Gerrits (VVD) met een goochelact veruit de show.

Op bevel van Rode Mariska roerde hij met een natte vinger in zijn hoge hoed, toverde guirlandes van wel zes nullen tevoorschijn, waarmee hij vrolijk in de rondte draaide. Zulke bedragen wil de gemeente nu eenmaal niet opbrengen voor de beeldende kunst; dus wordt de Bataafse Kamp gewoon verkocht:

Hengelo appartementenstad!.

Volgens een projectontwikkelaar (jawel, die van de Ariënsschool en het Badhuis) moeten er dan wel een of meer torenflats in het park worden bijgebouwd, anders kan het financieel niet uit.

Bullshit, woeker en bedrog!

Natuurlijk kost het behoud van de Bataafse Kamp voor kunst en cultuur het een en ander, maar so what, geld is er genoeg en bij de provincie, het rijk en de EU valt nog heel wat te halen, lees ik de laatste tijd steeds vaker in de krant.

Dus huppekee, in de auto’s-met-chauffeur, ik ga wel mee, niet dralen, maar halen!

O ja, mijn Fijnplein-plan, levert ook nog eens zo’n slordige twee miljoen op, maar tot mijn stomme verbazing hoor ik daar helemaal niemand over; er is kennelijk geld als drek.

Op vijf september had ik op mijn verzoek een gesprek met wethouder Bas van Wakeren (Pro Hengelo) over het manifest Kort & krachtig van 074 PK.

Dit manifest gaat o.a. over een ruimte.

Inmiddels wordt er al een maand koortsachtig overlegd over de eerste etage van de Bataafse Kamp, het zou de gemeente wel eens, schrik niet, zo’n tienduizend euro per jaar kunnen gaan kosten!

“Ik ben niet ‘boos’, maar ‘woest’, meneer Vennegoor van de SP, vooral vanwege de recente gang van zaken m.b.t. de Bataafse Kamp in het licht van de locale kunstgeschiedenis, de verkiezingsprogramma’s en -retoriek.”

De laatste vijftig jaar zijn de mogelijkheden voor de professionele beeldende kunst door het beleid van de gemeente gereduceerd tot bijna nul en probeert het particulier initiatief, zoals o.a. 074 PK, HeArtPool en HeArtGallery deze stad nog enige smoel te geven; de gemeente moet zich schamen!

En maar pronken met andermans veren!

Waar zijn Jos Rikkerink (VVD) en Wiert Wiertsema (Pro Hengelo) met hun prachtige plannen voor de Bataafse Kamp in godsnaam gebleven, al luchtfietsend weggezakt in het prettige pluche van de coalitie, waarna beiden gekneveld door de strenge meesteres?

Tot op heden weten de kunstenaars van 074 PK nog steeds niet of zij op de eerste etage van de Bataafse Kamp ‘om niet’ en voor zolang het mogelijk is tentoonstellingen kunnen organiseren voor stad en ommelanden.

Bezetten dan maar?

Als het moet, laat ik mij op een sokkel monteren en door de ME als standbeeld naar buiten dragen, richting plantsoen, als bijdrage aan HeArtLane.

Geachte burgemeester, beste Sander, in je eerste ambtstermijn stak je een kaarsje op voor het behoud van Siemens in Hengelo. Zou je nu in je tweede ambtstermijn twee kaarsjes willen opsteken, graag met de volgende smeekbede:

Heilige Maria, Moeder van God, zou U er voor kunnen zorgen dat 074 PK spoedig de eerste etage van de Bataafse Kamp ter beschikking krijgt en dat voor HeArtGallery op korte termijn voldoende financiële middelen gevonden worden?

Amen.”

Mochten deze kaarsjes-met-smeekbede van de burgemeester niet het gewenste resultaat opleveren, dan ben ik niet voor niets van mijn geloof gevallen.

Vrolijk voorwaarts!