bel redactie 074 - 256 66 99

Club van de week: Oekraïense zang- en dansgroep Roesalka

Gepubliceerd op: 07/10/2019

Club van de week: Oekraïense zang- en dansgroep Roesalka

De Oekraïense zang- en dansgroep Roesalka bestaat volgend jaar 65 jaar. Een bruiloft was in 1955 aanleiding voor oprichting van de club. De Oekraïense dansen die tijdens dit feest spontaan werden ingezet, zorgden voor zoveel enthousiasme dat vier Oekraïners besloten om een vereniging op te richten in Hengelo.


HENGELO - Johan Boonstra is sinds kort voorzitter van Roesalka: "De eerste keer dat mijn vrouw en ik hier kwamen, voelde het als een warm bad. Mensen zijn geïnteresseerd in de Oekraïense cultuur en in elkaar. Je oefent samen en wilt tijdens optredens samen iets moois neerzetten."

Hartverwarmende familie

Caroline Odink, die zelf al op jonge leeftijd in aanraking kwam met Roesalka, omschrijft de vereniging als een hartverwarmende familie. "Het is een hele gezellige groep door de saamhorigheid die er is." De vereniging heeft op dit moment zo'n vierentwintig leden. In de beginjaren bestond het ledenbestand vooral uit Oekraïners, maar later zijn er ook Nederlanders bijgekomen.

Kleurrijke kostuums

Het is een gevarieerd gezelschap van jong tot oud en allemaal houden ze van folklore. De zang- en dansgroep treedt op in verschillende kleurrijke kostuums, waaronder het Karpatenkostuum uit het westen van het land en het Kiev-kostuum, het nationale kostuum van Oekraïne. Hennie Odink, de moeder van Caroline, maakt het grootste deel van de traditionele kleding.

Fonetisch

Roesalka brengt veel liederen uit de kozakkentijd ten gehore. Ze gaan over bekende levensthema's, zoals de liefde. Meer dan de helft van de leden van Roesalka spreekt geen Oekraïens. Toch zingt iedereen de liedjes volop mee. Ze worden op een fonetische manier aangeleerd. "Dat leidt weleens tot grappige situaties," zegt Caroline. "Soms spreken wij als Hollanders een woord net iets verkeerd uit, waardoor het totaal iets anders betekent."

Meedoen of kijken bij Roesalka?

Ook meezingen of dansen? De vereniging kan altijd enthousiaste mensen gebruiken met gevoel voor dans én zang. Vooral heren die het leuk vinden om met de voetjes van de vloer te gaan. Roesalka traint elke woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in Kulturhus Hasselo.

Meer weten? Kijk op Roesalka.nl.

Ook Club van de Week? Schrijf nu in via: hengelo.1twente.nl

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht