bel redactie 074 - 256 66 99

Club van de Week: Het Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo

Gepubliceerd op: 15/05/2019

Club van de Week: Het Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo

Het Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo is de plek waar vraag en aanbod van vrijwilligerswerk bij elkaar komt. Mensen die iets voor een ander of de samenleving willen betekenen, kunnen er terecht voor informatie, hulp en advies.


Hengelo - Eén op de drie mensen in Hengelo doet vrijwilligerswerk. Dat komt neer op zo'n 25.000 mensen. "De groep mensen die vrijwilligerswerk doet, is heel divers," zegt Meryam Sumer van het Servicepunt. "Het zijn mensen die naast hun werk iets willen doen. Gepensioneerden die graag nog iets om handen hebben of mensen die geen baan kunnen vinden."

Het Servicepunt heeft gemiddeld 200 vacatures voor uiteenlopende functies. Alleen al dit jaar zijn er 68 nieuwe vacatures, variërend van gastvrouw of heer in een zorginstelling om koffie te schenken, helpen bij activiteiten, tot aan bestuurlijke functies bij verenigingen. De laatste jaren neemt de vraag naar vrijwilligers toe.

"Wat je ook ziet is dat er vaker naar opgeleide vrijwilligers worden gezocht, dus mensen met een bepaalde competentie, bijvoorbeeld coaching," zegt Meryam. Wat ook opvalt is dat steeds meer jonge mensen op zoek zijn naar vrijwilligerswerk of vrijwilligerswerk doen. Dat heeft te maken dat ze ervaring willen opdoen als een opstap naar betaald werk."

Mensen willen tegenwoordig flexibel zijn als het gaat om vrijwilligerswerk en iets doen op momenten dat het uitkomt. Om die reden is Slingermarkt.nl opgezet, een samenwerking met De Slinger Hengelo, Netgemak en Hengelo Promotie. Via deze website kunnen mensen of bedrijven zich inschrijven om te helpen bij een eenmalige activiteit.

Het Servicepunt helpt mensen ook actief bij het vinden van een leuke functie. Meryam noemt als voorbeeld een man uit Syrië die in zijn vaderland ingenieur was, maar hier geen werk kreeg. "Door onze bemiddeling kreeg hij vrijwilligerswerk als activiteitenbegeleider en de man bloeide helemaal op. Dat zijn situaties waar wij ook helemaal van kunnen bloeien."

servicepuntvrijwilligers werkhengelo.nl

Is jouw club volgende week de Club van de Week? Schrijf nu in via: hengelo.1twente.nl

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht