bel redactie 074 - 256 66 99

Club van de Week: Bibliotheek Hengelo

Gepubliceerd op: 15/09/2019

Club van de Week: Bibliotheek Hengelo

Bibliotheek Hengelo is deze week Club van de Week.


De tijd dat je in Bibliotheek Hengelo alleen maar boeken kon lenen, is allang verleden tijd. Het is een plek voor ontmoeting, een kop koffie, een gesprek. Het is de plek waar van alles wordt georganiseerd op het gebied van educatie of op cultureel gebied. Wat je ook zoekt, er valt van alles te ontdekken in 'de huiskamer van Hengelo.' Bibliotheek Hengelo bestaat honderd jaar. De hele maand september is het feest en is er van alles te doen voor jong en oud.

(Foto: Wiebe Nieuwenhuis)

'Veel meer dan een boekenuitleenfabriek'

"De bibliotheek is de laatste jaren enorm veranderd," zegt directeur René Siteur. "We doen heel veel voor het onderwijs, voor basisschoolleerlingen. We helpen mee om de laaggeletterdheid te bestrijden. We hebben enorm veel cursussen op het gebied van digitalisering. Als je wilt weten hoe de digitale overheid werkt of wilt leren omgaan met een tablet, alles wordt je in de bibliotheek aangereikt. We zijn veel meer dan een boekenuitleenfabriek, zoals het vroeger was."

Veel jeugdleden

Dat de inwoners van Hengelo de bibliotheek weten te vinden, blijkt wel uit het aantal leden. Zo'n vierendertig procent van de bevolking is lid. Ook de samenwerking met basisscholen werpt zijn vruchten af. Zo heeft Bibliotheek Hengelo veel jeugdleden. "De aanwas tot achttien jaar is enorm," zegt Siteur. Dat laatste lijkt bijzonder in een tijd dat veel jongeren liever een tablet of smartphone pakken, dan een boek.

Siteur: "Je kunt nog zo digitaal zijn, je moet wel goed kunnen lezen. Lezen is echt een basisvaardigheid om mee te kunnen doen in de samenleving. Het begint ermee dat je kinderen leert lezen en vooral ook leesplezier bijbrengt. Dat ze die basisvaardigheden krijgen aangereikt daar helpt de bibliotheek mee."

100 jaar

Bibliotheek Hengelo staat de hele maand september nog in het teken van het jubileum. Er worden allerlei speciale activiteiten georganiseerd. Zo zijn de komende weken onder andere Maarten van Rossem en Jan en Sanne Terlouw te gast. Meer informatie over het programma is te vinden op:

bibliotheekhengelo.nl/100jaar

Is jouw club volgende week de Club van de Week? Schrijf nu in!

De Club van de Week is dinsdag te zien bij 1Twente na het nieuws van 18:00 uur.


 

‹ Terug naar lokaal nieuws uit hengelo overzicht